България завърши на осмото място на провеждащия се в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна Европейски шампионат по хандбал за младежи до 20 години. В спор за седмото място на турнира националите ни отстъпиха пред Грузия с 28:29 (11:16). България не успя да спечели нито една среща от надпреварата след три загуби в група А на турнира и две поражения в борбата за разпределение на местата от 5-то до 8-мо.

Грузинците, които са символични домакините в срещата, започнаха по-добре мача и поведоха с 2:0. В 4:16 минута с гол на Божидар Симеонов националите ни изравниха при 2:2. Минута и половина по-късно България можеше да поведе в резултата за първи път в мача, но Марио Марев пропусна да вкара от 7-метров наказателен удар. Последваха две равенства, като между тях националите ни поведоха за първи път в мача при 4:3. В средата на първото полувреме играчите на Грузия се възползваха от две неуспешни атаки на България и успяха да дръпнат с 3 гола при 7:4. Заради грешки в атака на нашите хандбалисти малко повече от 8 минути преди почивката Грузия успя да поведе с 5 гола – 12:7. По-късно преднината на символичните домакини достигна до 7 гола, но на почивката резултатът бе 16:11 за Грузия.

В началото на второто полувреме Грузия успяваше да поддържа преднина от около 7 гола. След 41-та минута на срещата българите заиграха много по-добре, вкараха 5 поредни гола и малко повече от 10 минути преди края изоставаха с 2 гола – 20:22. Грузия отново успя да поведе с 5 гола, но в заключителните две минути Георгиу Ковачки се включи много добре, вкара три поредни гола и 58 секунди преди края изоставането на България бе само гол – 27:28. 15 секунди преди края Божидар Симеонов изравни, но в ответната атака Николоз Каландадзе реализира и донесе победата на Грузия.

За победителите Николоз Каландадзе завърши с гола. За България Божидар Симеонов вкара 7 гола, а Георги Кръстев добави 5 попадения.

По-късно днес ще стане ясен и победителят от надпреварата. Финалът е от 18:00 часа между отборите на Чехия и Австрия. Преди това Нидерландия и Финландия ще определят носителя на бронзовите медали, а Латвия и Словакия ще спорят за петото място на надпреварата.