България получи една квота в шосейното колоездене за Олимпийските игри в Рио тази година, информира сайтът за колоездене Velocafe.bg.

Това стана ясно от оповестения от световната колоездачна федерация UCI списък на държавите, осигурили си участие в шосейните надпревари в Бразилия.

Квотата на България е за общия старт на шосе, а страната ни не получава място в индивидуалното бягане по часовник.

Броят на квотите в колоезденето се разпределят на база на националната ранглиста за 2015 в Световния тур и в Континенталните турове. Българската квота е поради факта, че страната ни има един колоездач в топ 200 на индивидуалната ранглиста на Европейския тур за 2015. Това е Стефан Христов, който зае 103-о място в нея със 128 точки. Именно Христов и най-елитният ни колоездач в момента - Николай Михайлов, който през 2015-а участва в Джиро д'Италия, са фаворити за мястото на Олимпиадата, уточнява Велокафе.

Общо 61 държави ще имат представители в състезанията по шосейно колоездене при мъжете в Рио. Квотите при жените ще бъдат разпределени през юни.

Общите стартове на шосе на Олимпиадата ще се проведат на 6 и 7 август в Копакабана, а бяганията по часовник са насрочени за 10 август в Бара.