Броени дни остават до началото на Световната купа по хандбал за мъже, която ще бъде от 12 до 18 юни в Габрово и Велико Търново.

16 отбора от цял свят ще се борят за отличията, като националният тим на България попадна в Група „С”, заедно с отборите на Кипър, Андора и Азербайджан. Нашите започват участието си срещу Кипър на 12 юни (понеделник) от 18,00 часа в Габрово, а в следващите два дни със същия начален час посрещаме Андора и Азербайджан,  отново в спортна зала „Орловец”.

„ Напълно готови сме за предстоящите мачове. На лагер сме от 3 юни и ежедневно правим двуразови занимания. Бяхме за кратко и до Косово, където направихме контролни срещи , за да сме по-добре подготвени тактически. Към момента има няколко хандбалисти, които имат оплаквания ,но до началото на срещите всичко ще е наред. Нищо сериозно, схващания и леки разтежения, което е нормално. Важното е ,че настроението в отбора и атмосферата са чудесни. Всички отлично осъзнават важността на турнира и съм убеден, че до един ще дадат максимума от себе си в предстоящите битки. Първият мач е най-важен и тежък. Играем с Кипър с трябва задължително да започнем с успех шампионата. Следващите съперници Азербайджан и Андора също не са за подценяване, но от записите, които гледаме съм оптимист за крайния успех. Трябва да завършим на първото място в групата и да отидем на ¼ финалите. Сметки не правим, излизаме всеки мач за победа и да зарадваме публиката в залата. Целта ни е място в Топ 4, а защо не и нещо повече. Нека  феновете да дойдат и да ни подкрепят. Играем за България и имаме нужда от тяхното присъствие”, сподели Георги Андреев- старши треньор на националния отбор на България.

Шампионът от миналото издание на турнира през 2015 година Фарьорски острови попадна в Група „D” с Китай, Армения и Молдова. В Група „А” са тимовете на Турция, Косово, Албания и Ирландия, а в Група „В” тези на Люксембург, Грузия, Малта и Великобритания.

Първите два отбора от всяка група се класират за четвъртфиналите, а медалистите ще получават автоматично право да попаднат в основната схема на квалификациите за Европейското първенство за мъже през 2020 година, което за първи път ще бъде с 24 отбора.

Мачовете в спортна зала „Орловец” в Габрово и в ДКС Велико Търново ще бъдат с вход свободен за зрители, а от 16 юни до края на турнира у нас пристигат президентът на Световната хандбална федерация (IHF) Хасан Мустафа и шефа на Европейската федерация (EHF) Михаел Видерер.

По време на турнира ще се проведе и курс за съдии, като при  при покриване на изпитните критерии реферите ще получат лиценз IHF (лицензите са разделени на EHF - Европейска категория и IHF - Световна категория) . От наша страна в съдийския курс ще участва най-добрата ни двойка Георги Дойчинов и Юлиан Горецов.