Един сребърен медал и три бронзови отличия за България в първия ден на световното първенство по самбо, което се провежда в столичната зала "Арена Армеец". 

Валентин Бенишев остана втори в категория до 74 килограма стил бойно самбо, след като в 52-ата секунда на двубоя извади лявото си рамо. 

Световен шампион е руснакът Ислам Махчаков, а след лекарска забрана Бенишев стана носител на сребърен медал.

"Не можах да се концентрирам на сто процента и за части за секундата ми излезе рамото. После се намести бързо, но болката остана. Не познавах съперника. За първи път излизам срещу него. На европейското първенство руснакът беше друг. 22 човека бяхме в категорията, а една от най-тежките ми срещи беше на полуфинала с представителя на Узбекистан. След като се възстановя продължавам яко напред", заяви Валентин Бенишев.

Бронзови медали за България спечелиха петкратният носител на световната титла по бойно самбо Марко Косев в кат. до 57 кг., Камен Георгиев - бойно самбо, кат. - 100 кг. и Мартин Иванов спортно самбо, кат. - 68 кг.

"Смятах това да бъде последното ми състезание, но след като не успях да спечеля шеста световна титла, ще продължа да опитвам. Имам контузия, която получих преди 40 дни. Скъсах предна кръстна връзка и това ми попречи да се представя на ниво. Най-вероятно ще се оперирам скоро. Състезанието е на изключително високо ниво. За първи път участват самбисти от толкова много държави", коментира Марко Косев.

От останалите български участници днес най-предно класиране - пето място, зае Цветелина Цветанова - жени спортно самбо кат. до 48 кг.

Световното първенство по самбо в София продължава в събота и неделя, като всеки ден предстои да се изиграят по 9 категории. Още 17 български самбисти ще се борят на тепиха за призово класиране през уикенда.