Родната лекоатлетка Александра Начева донесе поредна радост на българските фенове, след като изравни най-силното постижение на планетата в тройния скок през настоящия сезон. Това се случи още в първия ден от шампионата на Румъния за юноши и девойки до 20 години, който се провежда в Питещ.

Още с първия си опит 17-годишната пловдивчанка постигна резултат от 14,13 метра при попътен вятър от 1,4 м/с. Това беше изравнено най-добро постижение за сезона при девойките, след като през месец май кубинката Леянис Перес също скочи 14,13 метра в Хавана.

Резултатът на Начева се явява и сериозна заявка за участие на световното първенство при жените, което по план ще се състои в Доха през септември. Нормативът за участие е 14,20 метра.

Начева спечели световната си титла на троен скок при девойките до 20 години миналата година. През юли тя грабна отличието с 14,18 метра във финландския гранд Тампере. През октомври 2018-а българката стана шампионка при девойките и на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина).