В Манчестър се проведе ежегодното събрание на световната таекуондо федерация. Огромна чест бе оказана на България с решението следващата Генерална асамблея да се проведе в страната ни през 2020 г. по време на домакинството ни на Световното първенство.

Великобритания постави високи стандарти с организацията на планетарния форум, но президента на Световната Таекуондо Федерация д-р Чо е убеден, че БФТ ще се справи не по-зле, въпреки предимството от 20 млн. паунда годишно, с които GB Taekwondo разполага.

Показателно за все по-централната роля на БФТ в WT е и участието на цели четирима български представители на събранието. Освен президента на БФТ и прeзидент на ETU Слави Бинев, поканени бяха и вицепрезидентът Димитър Михайлов, председателят на научното звено Димитър Аврамов и членът на УС Виолета Иванова.

Друга добра новина е, че квалификациите за наближаващите олимпийски игри през 2020 ще се проведат през април следващата година, което ще даде шанс на състезателите ни да си осигурят директна квота за участие на олимпиадата.

Президентът на Хуманитарната таекуондо фондация и на WT, д-р Чо изяви желание, при следващото си посещение в България да проведе срещи с министъра на вътрешните работи и премиера във връзка с изучаването на таекуондо в бежанските центрове, като превенция срещу престъпността в държавата.

В тази връзка ръководството на Световната Федерация изрази недоумение от забавянето на изграждането на Европейския спортен център в София. Вече повече от година се бави стартиращата процедура по изграждането на центъра, поради административни пречки и процедури.

Световните таекуондо лидери са учудени, как е възможно страна-членка на ЕС да среща трудности в преодоляването на административни пречки, след като една от основните цели на Европа е насърчаването на развитието на спорта.

Въпросът, който повдигна най-много дискусии по време на Общото събрание, бе относно отношенията с Kukkiwon и издаването на дипломи за черни колани. Председателят на отдела по развитие към WT представи доклад, който канализира изпитите за черни колани единствено през националните федерации, поради зачестилите случаи на злоупотреба от изпитващи с лицензи на световната таекуондо централа Kukkiwon.

Като част от тази превенция, както бе отбелязано и на Световната конференция за социално развитие и спорт, World Taekwondo и днес очерта бъдещото развитие на таекуондо чрез провеждането на опреснителни треньорски курсове от националните федерации.

Поради огромното влияние и признание на World Taekwondo в световен мащаб, официалната вечеря бе проведена на стадиона "Етихад" - домът на новия футболен шампион на Англия - Манчестър Сити..