Националният отбор на България спечели 7 медала (4 златни, 1 сребърен и 2 бронзови) на международния турнир по спортна аеробика, който се проведе в румънската столица Букурещ. В надпреварата участваха над 300 състезатели от пет държави - България, Словакия, Турция, Украйна и Румъния.

Турнирът беше последна контрола преди участието на Световното първенство през месец юни в Гимараеш (Португалия).

Макар и с малък брой държави, участието на традиционно силните национални отбори на Румъния и Турция доведоха до оспорвана конкуренция в битката за разпределение на медалите.

"Това е третото състезание, на което националите вземат участие и показват все по-стабилна и уверена игра. Предстоят още малко промени по съчетанията на някои от категориите и усилена работа те да бъдат играни все по-чисто и с по-малко технически грешки", коментира председателят на Съюз по аеробика България Димитрия Къндева.

В края на май националните отбори заминават на лагер на базата на Комплекс "Планински изглед" в село Ябълковец. От там те директно ще заминат за участие в Световните първенства.

Медалисти в Букурещ станаха:

Възрастова група мъже и жени:

1 място - категория тройки, Дарина Пашова, Антонио Папазов и Тихомир Баротев

1 място - категория смесени двойки, Ана-Мария Стоилова, Антонио Папазов

Втората смесена двойка Борислава Иванова и Христо Манолов остана на четвърто място в крайното класиране.

2 място - жени, Борислава Иванова

3 място - мъже, Христо Манолов

Възрастова група юноши и девойки старша възраст:

1 място - смесени двойки, Александър Мишинков и Християна Златанова

1 място - юноши, Александър Мишинков

3 място - девойки, Християна Златанова

С националния отбор пътуваха и състезатели СК "Аеробика-АМД", които представиха страната ни във възрастова група 9-11 години. Те завоюваха още два златни медала - при тройките Никол Черпокова, Ива Агова, Ана Пашова и при групите Никол Черпокова, Ива Агова, Ана Пашова, Дилея Делчева, Ванеса Кутрянова.