България е в национален траур заради трагедията в Охрид, при която загинаха 15 българи. От 10.30 ч. в храма "Св. Александър Невски" с благословията на патриарх Максим започна заупокойна молитва за загиналите българи в Охридското езеро. Молитвата отслужват главния секретар на Светия синод - Стобийския епископ Наум и Знеполския епископ Йоан - викарий на патриарх Максим. В службата участват и духовници от столичните храмове. Всички тържествени прояви са отменени, а националният флаг е свален наполовина.

 

15 българи загинаха при потъването на туристическия кораб „Илинден" в Охридското езеро. Други 40 бяха спасени като по чудо. Семействата на жертвите от инцидента ще получат по 10 000 лева помощ от държавата. Все още телата на загиналите са в Македония, където се извършват съдебно-медицински експертизи.

Македония вчера обяви ден на траур заради трагедията с българските туристи. У нас всички прояви за Деня на Съединението бяха отменени с изключение на злоупокойната молитва.

 

Това е вторият Ден на национален траур тази година. Първият бе на 29 май заради смъртта на 18 души при нелеп инцидент в местността Бакаджика край Ямбол.

 

Всички тържествени прояви са отменени, а официалните събития трябва да започнат с минута мълчание в памет на загиналите.