България се оказа сила в популярния във Великобритания и в бившите й колонии спорт крикет. Или поне що се отнася до Балканския полуостров.

Нашият отбор завърши на второ място на Балканското първенство по крикет за мъже Т20, което се проведе на о.Корфу в Гърция. Състезателите ни загубиха финала от домакините със 175 /19 оувър, 3 аут/ на 171 / 20 оувър, 3 аут/ и останаха със сребърните медали. Шампионатът се провежда за първа година и е организиран от Балканската крикет федерация. В турнира участие взеха три държави- Гърция, България и Македония, като отборите играха всеки срещу всеки и накрая финал.

Отборът на България по крикет

източник: Iliev Sport Agency

„Изпълнихме целта си. Това беше първи турнир Т 20 на Балканската крикет федерация за мъже и се представихме на високо ниво. Идеята на всички беше да участваме с млади играчи и само до 3-ма чужденци във всеки отбор. Целта на подобен род състезания е да се стимулира крикета сред подрастващите на Балканите и повече хора да го практикуват. Определено съм доволен от видяното и получихме само похвали от специалистите дошли да наблюдават срещите”, заяви председателят на Балканската крикет федерация и шеф на родната централа проф. Николай Колев.

Междувременно българското присъствие на о. Корфу не е приключило. В момента се провежда 5-и международен училищен турнир по крикет, като България е представена от тима на професионална гимназия по механоелектротехника "Никола Й.Вапцаров" гр.София,

Талантите до 17 години ще премерят сили с връстниците си от Гърция, Испания, Пакистан, Индия и Южна Африка.

В прeдварителната фаза България попадна в група "Б" с отборите на Indian Power Cricket Academy,Delhi Public School и Joburg Cricket Club. Турнирът завършва на 25 април.