България ще участва само с трима състезатели (двама мъже и една жена) на Световното първенство по спортна гимнастика, което ще се проведе в Доха (Катар) от 25 октомври до 3 ноември.

Това обяви президентът на БФГимнастика Красимир Дунев на пресконференция. "Предвид представянето на жените на европейското първенство в Глазгоу, многото контузии и финансови причини, решихме да участваме на Световния шампионат само с трима гимнастици", заяви Дунев.

На континенталния шампионат в Глазгоу в началото на август България постигна огромен успех, след като Димитър Димитров влезе на финала на прескок и зае седмо място. "Наистина нямахме много състезания от международен характер тази година, но участвахме на две Световни купи и взехме медали. На Европейското първенство седмото място на Димитър Димитров е голям успех. Той имаше малшанс, че не се класира на по-предно място. Уредът, на който ние залагахме обаче, беше земна гимнастика. Всички съдии го очакваха и при грешката му го наказаха сериозно, затова той не влезе на финал", каза още Дунев. Той благодари на министър Кралев за отпуснатите средства за подготовка от началото на година. Шестима мъже се подготвят за шампионата на планетата - Димитър Димитров,трениращият в САЩ Йордан Александров, който ще пристигне на 10 октомври в София, Димитър Бърдарски, Светослав Ангелов и братята Христос и Исус Маринови.

"Като цяло съм доволен от себе си. Целта ми е да не спирам да работя. Всички в залата тренираме многобой, но аз съм най-силен на халки", каза Христос Маринов. Големи надежди се възлагаха и на Дейвид Хъдълстоун, който обаче се контузи малко преди шампионата на Европа. По време на състезанието пък друг български гимнастик Мартин Мишев е бил диагностициран с диабет. "Такова чудо видях за пръв път в кариерата си. Мартин се съсухри изведнъж, свали 4 кг, отпадна много и го спрях от тренировка. Заведохме го при доктора на състезанието и се оказа, че има ниво на захарта в кръвта 24 при норма 5-7. Откриха му диабет, тип 1, веднага го приеха в болницата и го сложиха на системи. Лекарите му дадоха инсулин и му обясниха как да се наблюдава. Сега, слава Богу, вече е добре и е в залата", разказа националният селекционер Танкушев.

Димитър Димитров заяви, че "Европейското първенство беше един урок за мен. Сега искам да се надграждам, ще се постарая много. Искам да направят един нов прескок за световното първенство и да увелича началната си базова оценка на земна гимнастика", каза състезателят. Дейвид Хъдълстоун в момента е болен, а освен това се възстановява от разкъсан мускул на бицепса на ръката. "Да не кажа голяма дума, но Дейвид можеше да се класира почти на всеки финал при младежите на Европейското първенство. В момента е в залата, тренира, но не на пълни обороти. От следващата година той ще се състезава при мъжете", коментира президентът на БФГимнастика. Американката с български корени Лени Медсън е изявила желание да се състезава за националния отбор на България, обяви още Красимир Дунев.

17-годишната Медсън е с двойно гражданство, с майка българка и баща американец. Тя е родена в Германия през 2001 година. В момента тренира в центъра на легендарния Бела Кароли с китайска наставничка, която е работила с националките на САЩ. "Гледали сме изпълнения на Лени само на видео. Очакваме я на 10 октомври в залата на "Раковски" заедно с нейната треньорка", добави Дунев. Останалите българки, които се готвят за шампионата са Памела Георгиева, Грета Банишка, Елизабт Василева, Десислава Тодорова, както и Йоана Янкова, която живее и тренира в Англия. Българският отбор ще пътува за световното първенство в Доха на 19 октомври. /БТА