Преди броени часове българският отбор по гребане с драконови лодки спечели второ място на XІІІ-ата международна регата с драконови лодки по време на Годишния пролетен фестивал в Шанхай, Китай. 

Българските гребци се пребориха с над 100 отбора от целия свят и финишираха втори само на 20 стотни след отбора на Унгария.

Екипажът от България успя да се пребори с отбора на домакините пред публика от над 1 милиард китайци и остави на 3-то място зад себе си изключително силният отбор на Русия. 

Състезанието с драконови лодки се организира ежегодно в продължение на 2 000 години, като тази година в гонката в Шанхай взеха участие отбори от над 80 различни държави, сред които САЩ, Канада, Русия, Германия, Холандия, Япония, Норвегия и др. 

България участва за трети път със свой собствен отбор, а нашите момчета станаха шампиони на XІІ-ата международна регата (която се проведе миналата година на 20 юни).

Гребането с драконови лодки е не само традиционен, но и емблематичен спорт за Китай.  През последните години драконовите лодки стават все по-полярни и в Европа, където от няколко година има учредена Европейска федерация по гребане с драконови лодки, в която членуват клубовете от континента.

В България момчетата от спортен клуб по гребане - „Спорт за теб и мен“ са единствените, които разполагат с автентични драконови лодки. А ако искате да видите лодките – дракони, заповядайте на Панчарево, те са там и ще се подготвят за нови победи.