Изключително добри думи по адрес на родната федерация по модерен петобой изказаха двамата технически делегати от Международната централа Ендре Ковач (Испания) и Дмитрий Меншиков (Русия) след края на шампионата, който се проведе в рамките на една седмица на спортен комплекс „Диана” в София.

„ Винаги е приятно да дойдеш на състезание където всичко по организацията е наред и нямаш проблеми. За първи път в света първенство от такъв ранг и дисциплините се провеждат на едно място. Досега или басейна беше далеч или конната езда, но тук в София всичко беше перфектно и спазихте правилата на UPIM. Оценката ни е повече от отлична, максималната. Нямаме нито едно оплакване от състезател или отбор, което не се случва често. Поздравления за чудесната организация. Докладът, който ще изготвим ще бъде само положителен. В Международната федерация по модерен петобой трябва да бъдат горди, че имат такъв партньор като вашата федерация. Вие сте за пример”, сподели след края на състезанията Ендре Ковач.

Модерен петобой

източник: Iliev Sport Agency

На Европейското първенство до 21 години участваха 107 състезатели от 23 държави.

„ Доволен съм от българското представяне, но ме е яд за Димитър Кръстанов, който е в Топ 10 при мъжете, а тук остана 14-и. Но може би се притесни, че е в България и очакванията към него бяха големи. Въпреки това, Митко остава голямата надежда за страната ни за спечелване на квота за Олимпидата в Рио догодина. Девойките ни бяха сред най-младите на шампионата и съм щастлив от тяхното представяне. Определено имат бъдеще. Малина Деянова заедно с Явор Пешлеевски се представиха на високо ниво при смесените двойки, а Василена Тимофеева беше на финал индивидуално, което е успех ,имайки предвид, че са по-малки от останалите състезателки. Подготовката продължава с пълна сила защото в края на месеца предстои Световно първенство в Берлин за мъже и жени, в което участие ще вземат Пешлеевски, Кръстанов и Деянова. След това през август месец е и Европейското първенство в Англия, където първите осем при мъжете и жените ще вземат квоти за Игрите в Бразилия. Това, което видях в София ме кара да бъда оптимист за следващите големи първенства и нашето представяне”, сподели президентът на Българска федерация по модерен петобой Андрей Кузманов.

Модерен петобой

източник: Iliev Sport Agency

Според шефа на родната централа добрите думи на техническите делегати на Международната федерация са голяма чест за България и страната ни може да се гордее с високите оценки за организацията.

„ Много тежък шампионат. В рамките на една седмица всичко се случваше на комплекс „Диана” и трябваше всички да бъдат много концентрирани и отговорни към работата. Думите ,които са казали делегатите са голяма чест и отговорност, защото докладите се четат на конгресите и там присъстват хора от цял свят. Какво по-хубаво от това да се споменава България като пример по отношение на организацията на Европейско първенство. Огромна благодарност към министерството на спорта и Красен Кралев за подкрепата. Министърът присъства на два от състезателни дни лично, което беше чест за нас. Никъде другаде в чужбина не съм видял спортния министър на дадена държава да дойде в два поредни дни по време на шампионат. Национална спортна база също заслужават нашите адмирации, защото и без тяхната голяма помощ нямаше да се справим на такова ниво. Публиката, която дойде на финалите беше фантастична”, завърши шефа на родния модерен петобой Андрей Кузманов. 

Модерен петобой

източник: Iliev Sport Agency