България спечели два сребърни медала още в първия ден на Европейското  първенство по вдигане на тежести за 15 и 17-годишни щангисти в Милано. Отличията идват два дни след като Българската федерация заплати глобата  и направи възможно участието на младите наши състезатели в шампионата на  Стария континент, който се явява квалификация за третите Олимпийски  младежки игри през октомври в Буенос Айрес (Аржентина). И двамата ни  представители в първия състезателен ден станаха вицешампиони в двубоя,  съобщава официалният сайт на БФВТ wfbulgaria.com.

В кат. 50 кг при 15-годишните Габриел Маринов се нареди втори с двубой  174 кг. Възпитаникът на старозагорската школа с треньор Стоян Добрев  грабна среброто като изхвърли 77 кг (бронз в движението) и после завърши  изтласкването с 97 кг (четвърти в движението). Шампион е представител на  Армения със 178 кг.

В същата категория, но при 17-годишните Иван Димов остана на косъм от златото. Представителят на сопотската школа с треньор Иван Луков стана европейски вицешампион със 189 кг двубой. С 87 кг българинът бе втори в  изхвърлянето, а в изтласкването остана трети със 102 кг., като направи  пет общо успешни опита. Златото бе за представителя на Азербайджан Омар  Джавадов, събрал с един килограм повече двубой след 88 изхвърляне и 102  кг изтласкване.

В понеделник на подиума в Милано страната ни ще бъде представена от Ангел Русев  в кат. 56 кг при 17-годишните. Преди две години на еврошампионата за  15-годишни в полския град Нови Томисъл Русев стана европейски шампион, след като в кат. 50 кг победи и в двете движения, наред с това  резултатът му тогава в изтласкването от 109 кг бе нов европейски рекорд  за възрастта му.