На среща на Балканската асоциация по крикет представители на петте страни членки: България, Румъния, Гърция, Македония и Сърбия, както и хора от федерацията по крикет на Кипър, анализираха свършената работа през годината.

България ще приеме най-голямото събитие за 2015 година – първото в историята Европейско университетско първенство по крикет. То ще се проведе през месец юли.

“Щастливи сме, че получихме подкрепа от нашите колеги в усилията ни да популяризираме и развиваме университетския крикет. Като цяло заседанието премина в дух на конструктивност и пълно сътрудничество. Една от най-важните точки, по която постигнахме консенсус е съвместното разработване на проекти, с които ще се кандидатства пред Европейската комисия в Брюксел. Оптимисти сме, че предстоят добри дни за крикета на Балканите“, сподели председателят на БФ Крикет проф. Николай Колев.

Балканска асоциация по крикет

източник: Iliev Sport Agency

На заседанието беше уточнен спортният календар за 2015 година, както и домакинствата на отделните състезания. Гърция ще приеме турнирите от календара на мъжете и жените, докато Сърбия ще организира състезанията по крикет в зала.

Към Балканската асоциация бяха сформирани и две комисии – Арбитражна с председател Александър Иванов и Контролна с председател Владимир Нинкович от Сърбия.

Освен това се взе решение за организиране на съвместни съдийски семинари, както и на такива за квалификация на учители и преподаватели от висши учебни заведения като лектори ще бъдат някои от най-добрите специалисти от Световния крикет съюз, както и от Европейския крикет съюз.