България влезе в историята на модерния петобой като държавата, в която за първи път се провежда състезание на смесени щафети (1+1). Това се случи на Европейското първенство в Албена за младежи и девойки до 21 години, където днес чешкият тандем Натали Дианова и Ондрей Поливка спечели шампионската титла с общ резултат от 6172 точки.

Със сребърните медали се окичи щафетата на Полша - Йоанна Гомолинска, Матеуш Посник с 6136 точки, а бронзът остана за Аника Шлеу и Кристофър Линк от Германия - 6132 точки.

Българският тим в състав Таня Баракова и Иво Димитров зае 10-о място от тринадесет отбора с общ резултат от 5626 точки. Всеобщо е мнението, че включването на смесената щафета в програмата на модерния петобой го прави още по-интересен и най-важното - дава шанс на нови държави да се докоснат до победата.

Техническият делегат на световната федерация, отговорен за днешното състезание Уалид Саид от Египет поздрави организаторите от българската федерация за отличната организация и провеждане на надпреварата.

Специално за днешното събитие в Албена пристигна и Татяна Ардабиева - генерален секретар на европейската федерация по модерен петобой. Утре шампионатът продължава с битката за медалите в щафетата (с трима състезатели) при девойките.