Делегация от 7 човека изпраща страната ни на 17-тите Световни игри за трансплантирани в Голд Коуст, Австралия. Първенството стартира на 22-ри август и продължава до 30-ти, като българите пътуват по оста София – Истанбул – Дубай – Австралия.

Родните представители са:

Борислава Ананиева 15 години, плуване и бадминтон,

Георги Ангелов 22 години, лека атлетика, бадминтон и плуване,

Даниела Димитрова 25 години, лека атлетика и бадминтон,

Биляна Стършелова 28 години, бадминтон,

Виктор Вичев 35 години, тенис на маса,

Аделина Бранкова 42 години, лека атлетика и бадминтон,

Стоянка Ананиева – председател на Българския съюз на бъбречно трансплантираните

„Целта на Световните игри за трансплантирани е да се покаже човешката победа над безнадежността и да се популяризира донорството. За първи път са проведени през 1978-ма година в Англия. Тогава са участвали само 99 човека от няколко държави, а тази година ще участват над 2000 човека от над 50 държави. Много сме щастливи от факта, че и ние успяхме да се преборим с много трудности и събрахме необходимите средства, макар и много трудно подчертавам. Слава Богу днес заминаваме. Дано да се представим достойно. Най-малкият участник е Борислава. Тя е на 15 години. Дисциплините на Световните игра са 14, но ние ще участваме само в 4, понеже в националното първенство, което проведохме бяха само 4 дисциплини. Това са плуване, лека атлетика, бадминтон и тенис на маса”, коментира пред Гонг водачът на делегацията Стоянка Ананиева.

„Наистина беше много трудно да съберем средства. От миналата година, ноември месец апелираме към бившия ДАМС да ни помогнат. Едва юли месец, г-жа Лечева чрез Спортния тотализатор ни отпусна само 5 хиляди лева. Общо за националната първенство и за Световните игри бяха необходими 42 хиляди лева, но така и никой не ги даде, никой не ни ги отпусна. Сведохме до минимум разходите, затова и съкратихме и отбора. Трябваше да заминат 10 човека, а в момента заминаваме само 7. Даже и доктор няма с нас, но разбрах, че едва 15 държави заминават с лекар, така че се надявам да няма проблем. Направени са цялостни медицински изследвания на абсолютно всички спортисти и всичко им е наред. Надявам се да се върнат живи и здрави. Пожелавам на всички да имат медали, но разчитам на Георги. Той беше победител в доста дисциплина на националната първенство”, допълни още Ананиева.

 

Най-голямата ни надежда за медал е 22-годишният Георги Ангелов. „Преди не съм се занимавал със спорт, но преди години се разбра, че има такава опция да участваме в Игрите. Настроението е много добро. Отиваме с голям хъс и надежда за победа. Да се надяваме, че като за първо участие на България ще се представим много добре. Отпуснати са ни няколко зали за тренировки, най-вече залата за бадминтон и също НСА много помогнаха за националните игри”, заяви Георги Ангелов.

Най-малката ни участничка Борислава Ананиева каза: „Малко е плашещо, но аз съм в най-малката възрастова група и може би няма да имам много конкуренция.”

„Надяваме се хората да помислят малко повече за донорството. Хората си мислят, че става ето така, но всеки може да помогне по някакъв начин”, пък сподели Даниела Димитрова.