Европейската квалификация по ръгби 15 - Конференция II между националния тим на България и Турция ще се проведе в събота ( 7май) от 15:00 часа на Националния стадион „ Васил Левски“ в София. Двубоят е решаващ за участие от следващата година в Конференция I и основната цел за националите е победата в предстоящия сблъсък.

България е лидер в своята група с пълен актив от 13 точки с три победи от три мача, съответно срещу Сърбия, Босна и Херцеговина и Андора. При успех над турците, тимът на България директно влиза в горната група. Близо 20 години на Националния стадион в столицата не се е играл официален ръгби мач, като от родната федерация отварят вратите на съоръжението безплатно за публика.

„Много важен, даже исторически мач ни престои срещу Турция. Имаме огромен възход в последните години и се изкачихме с над 30 места в световната ранглиста, което никога до момента не е постигано, но имаме невероятен отбор със силни и талантливи играчи. Целият тим е на подготвителен лагер в София от няколко дни, като от чужбина също дойдоха част от момчетата повикани от треньора Ромен Балмис. Въпреки трудностите мога да кажа, че всичко около отбора е наред, осигурили сме напълно финансирането за подготовката и самия мач“, коментира президентът на Българската федерация по ръгби Атанас Зафиров.

„Националите са пределно мотивирани за крайния успех и за да имат още един голям стимул от федерацията решихме да няма билети за мача, а свободен вход. Много ми се иска да дойдат повече фенове и да подкрепят момчетата от трибуните на „Васил Левски“. Те го заслужават с играта си, а все пак сме и домакини на толкова важната среща по пътя към Конференция I. Успеем ли, това ще бъде голямо постижение в историята на нашия спорт. Да подкрепим националите в събота от 15:00 часа на стадиона“, призова Зафиров.

Главен съдия на мача България – Турция ще бъде Норберт Матрай (Унгария), а делегат на Ръгби Европа ще е Алфонсо Мандадо (Испания).

България ръгби

източник: bulgarian rugby federation

Съставът на България: Людовик Трайков, Костадин Петков, Георги Гидионов, Иван Филипов, Димитър Георгиев, Владислав Михов, Веселин Пейчев, АлександърТенев, Васил Борисов, Петър Николов, Борис Тодоров, Смилко Дебренлиев, Рикардо Атие, Цветостин Цветков, Ивайло Иванов.

Резерви: Николас Трайков, Денис Иванов, Димо Димов, Деян Първанов, Ангел Манчев, Кристиян Павлов, Димитър Коцев, Иван Петров.

Старши треньор: Ромен Балмис

Тийм мениджър: Здравко Тодоров

Технически директор: Павел Велков