България изпусна да изненада една от традиционно силните школи в хандбала - Словакия в мач за разпределение на местата от 5 до 8-мо на Европейския шампионат по хандбал за младежи до 20 години във Варна. Момчетата на треньора Виктор Симеонов изиграха страхотна среща и с много динамика и себераздаване бяха близо до успеха, но в крайна сметка отстъпиха с 31:32.

Първата част започна с леко предимство за словаците, но нашите изравниха за 12:12 в 22.30 минута след бърза контра на Марио Марев, при която вратарят Кристофър Бако получи контузия и не успя да доиграе срещата. Почивката дойде при 18:16 за Словакия. След страхотни спасявания на Николай Петров, който бе обявен и за играч на мача от нашия тим се доближихме само на гол при 26:27, а след това обърнахме до 28:27 с попадение на Божидар Симеонов. За съжаление последваха четири безответни гола за словенците за 28:31. Нашите отново се върнаха за 30:31 минута преди края, но в крайна сметка отстъпиха с 31:32.

Sportsphotographers
9 снимки

„Първо искам да благодаря на отбора, че за пореден път спазиха всичко и играха с това българско лъвско сърце. В края на мача два-три тънки момента ни попречиха да вземем победата, като накрая имаше и задържане на наш състезател. Имаше и други спорни ситуации, но това е спортът, мачът е свършил, аз съм доволен от момчетата. Мъжка среща, момчетата играят, раздават се със сърце, с душа, правят го от любов към този тежък спорт, в тези тежки времена, в които всеки си има своите проблеми. Но заедно с Българската федерация и отбора се опитваме да вървим напред и да правим чудеса“, заяви Виктор Симеонов.

Утре България играе за 7-8 място срещу Грузия.

„Излизаме за победа. На който отбор съм треньор аз, той излиза за победа, независимо срещу кого играем. Виждате, бивша Чехословакия, винаги са били школа, но аз смятам, че не са по-добри от нас. Можеше да победим и Чехия, и Словакия. Отборът ни е израснал, има бъдеще в момчетата и те са истински мъже“, завърши Симеонов.

Най-резултатен за българите беше Марио Марев, който реализира цели 12 гола (7 приз първото полувреме). 6 добави Георги Кръстев, 5 – Николай Генов, а 4 Божидар Симеонов.

„Малко не ни достигна. Много бавно се връщахме в защита и те тръгнаха да правят бързи центрове. Хванаха ни на контри, имаха голове от врата на врата. Контузията на капитана ни Михаел Иванов също повлия, но и без него се хвърлихме с всички сили в мача, за да го вземем. Не можахме и съжаляваме. Но с всеки мач ставаме все по-добри и по-добри. Срещу Грузия се хвърляме с пълни сили и накрая каквото сабя покаже“, каза Марио Марев.

За №1 за Словения бе избран Томаш Сметанка, който реализира 6 попадения, а най-резултатен с 13 бе Якоб Кравчак.

В понеделник Михаел Иванов, който контузи глезен срещу Финландия ще мине магнитен резонанс, след което ще стане ясно колко сериозна е контузията му.

В 10:30 часа утре (10 юли) играем за 7-мата позиция с отбора на Грузия, който загуби от Латвия с 24:27.

В полуфиналите тази вече един срещу друг се изправят Чехия – Нидерландия и Австрия – Финландия.