С лъвче - талисман и националния трибагреник за успех заминаха  българските участници в третите младежки олимпийски игри, които започват  тази събота в Буенос Айрес. Стотици изпращачи се събраха на аерогара  София за да пожелаят На добър път на спортните надежди, които ще ни  представят на стартовете в Аржентина. Облечени в стилните си екипи,  състезатели и треньори събраха погледите на околните и не можеха да се  отърват от желаещи автографи и снимки. Бъдещите спортни звезди на  България бяха изпратени от олимпийските шампиони Мария Гроздева, Армен  Назарян, Петър Лесов, Иван Иванов и други знаменитости. 
 
За Буенос Айрес през Франкфурт заминаха всички от българската делегация,  с изключение на тенисиста Адриан Андреев, който ще се присъедини към  нашите направо в аржентинската столица. Всички спортисти ще влязат в  олимпийското село на 2 октомври, 4 дни преди официалното откриване,  което е насрочено за събота, 6 октомври от 20 ч. местно време, което  означава 02 часа през нощта срещу неделя българско време. 
 
На организираната от БОК семпла церемония по изпращането с топли думи  към присъстващите се обърна генералният секретар на БОК Белчо Горанов:  Вие сте бъдещето на нашия спорт. Поздравявам ви с преминаването на  изключително оспорваните квалификации и ви желая успех и късмет. Надявам  се България отново да има своите поводи за радост и гордост, както бе в  първите две издания на младежките олимпиади в Сингапур 2010 и в Нанджин  2014. Важно е, че страната ни отново е сред участниците в този нов и  изключително успешен проект на МОК. Пожелавам ви да представите България  по най-добрия начин, да сте спокойни, съсредоточени и да дадете  максимума от себе си, за да ви посрещнем така радостни, както ви  изпращаме, завърши Горанов. 

 
Ето и българския актив от досегашните две младежки олимпийски игри. На  дебютната олимпиада в Сингапур през 2010 г. спечелихме два златни и един  бронзов медала. Шампионите бяха във вдигането на тежести, където Боянка  Костова (кат. 53 кг) и Георги Шиков (кат. 85 кг) грабнаха златото, а  Георги Цонов се нареди трети в тройния скок. Тогава участвахме с 21  млади надежди, които ни представиха в 12 спорта, а 3600 млади спортисти  на възраст между 14 и 18 години от 205 страни се състезаваха под мотото  "Да проправим пътя". 
 
Четири години по-късно България записа изключителен успех на младежки  олимпийски игри в Нанджин. Шампиони в китайския град станаха боксьорът  Благой Найденов (в кат. 81 кг), състезателката по спортна стрелба Лидия  Ненчева (10 м въздушен пистолет за смесени отбори в тандем с Владимир  Свечников от Узбекистан) и щангистът Божидар Андреев (кат. 69 кг).  Сребърни медали завоюваха джудистката Бетина Темелкова (кат. 52 кг),  борецът Кирил Милов (кат. 85 кг), боксьорът Душко Благовестов (кат. 56  кг) и ансамбълът в художествената гимнастика. В Нанджин България бе  представена от 27 състезатели в 14 спорта, а мотото на игрите бе  Съвършенство, приятелство, респект 
 
Сега, на третата младежка олимпиада в Буенос Айрес, България ще бъде  представена от 24 състезатели в 14 спорта. Игрите се откриват тази  събота и ще продължат до 18 октомври. Пълния списък на делегацията,  визитки, снимки и подробен график с дните и часовете на българското  участие ще намерите в сайта на БОК www.bgolympic.org, в специалната  секция за нашия тим в Буенос Айрес. Можете да следите и фейсбук  страницата - Bulgarian Youth Olympic Team.