На 27, 28 и 29 юни, 2014 г., в София ще се проведе първото в историята Балканско първенство по крикет за жени. Това е и дебютна международна проява, която се организира от новоучредената Балканска асоциация по крикет. Срещите започват в петък от 10:00 часа на специализирания терен в Национална спортна академия „Васил Левски“ в столицата. Участие ще вземат отборите на България, Гърция и Македония, както и сборен състав, изграден от състезателки от трите страни.

„Турнирът е част от програмата на БФ Крикет за популяризиране на този спорт както у нас, така и на Балканите. Състезанието е и продължение на усилията на Международния крикет съюз за връщане на крикета в олимпийската програма. В дългосрочна перспектива нашата основна цел е развитието на женския крикет в училищата и университетите. Това събитие е само началото“, сподели президентът на БФ Крикет проф. Николай Колев.

На пресконференцията преди турнира стана ясно, че наши специалисти ще помагат за развитието на крикета в Сърбия. От западната ни съседка са се обърнали към родната федерация с молба за помощ и подкрепа, за да може догодина да има и сръбски отбор на Балканското първенство.

„Провеждането на това състезание в България е доказателство за доверието, което Европейската федерация има към дейността на БФ Крикет. Уверена съм, че стане страхотен турнир. Надяваме се, че нашият отбор ще се пребори със сериозната конкуренция и ще успеем да завоюваме Балканската титла“, сподели изпълнителният директор на федерацията Камелия Атанасова.

Официалното откриване е на 27 юни, петък, от 13:00 часа в НСА „Васил Левски“.