Световните шампиони по снукър Стюърт Бингам и Шон Мърфи ще зарадват своите почитатели в България с три демонстративни двубоя в София (17 юли), Бургас (18 юли) и Созопол (19 юли). Феновете на снукъра в нашата страна ще имат възможност да наблюдават на живо, повторението на финала от Световното първенство по снукър в демонстративен турнир. Преди това обаче българските таланти Георги Величков и Братислав Кръстев ще играят срещу световните звезди за по един фрейм. Програмата продължава с двубои между българските таланти и техните колеги от Англия – Оливър Лайнс и Джеймс Кейхил. Победителите от тези срещи ще се изправят срещу Шон Мърфи и Стюърт Бингам в полуфиналите на демонстративния турнир. Гвоздеят на вечерта ще бъде повторението на финала от Световното първенство между Бингам и Мърфи, които ще се сражават в 4 от 7 фрейма, по подобие на срещите от PTC сериите в България, на които ще бъдем домакин през ноември месец за четвърти пореден път. Стюърт Бингам и Шон Мърфи ще изиграят няколко срещи за една вечер, като за финал двамата ще премерят сили във формат 4 от 7 фрейма.  

„Турнирът е демонстративен с цел да се популяризира снукъра в България и да се демонстрира едно високо ниво на игра от страна на световния шампион Стюърт Бингам и вицешампиона Шон Мърфи. Идеята се зароди след финалния двубой в Крусибъл, когато стана ясно, че Бингам е световен шампион. Оказа се, че двамата имат свободна дата през юли. Всичко се организира много бързо. Мисля, че ще се справим добре. Вярвам, че залите в София, Бургас и Созопол ще бъдат пълни“, коментира председателят на БФСнукър Олег Велинов.

„Ние сме направили умален вид на световната купа. Едната вечер е в София в УНСС, втората вечер е в Бургас в зала „Младост“ и третата вечер е в Созопол. В Бургас организирането става с помощта на общината, а в Созопол мачът ще бъде по повод празника на града. Победителят, който спечели два от тези три мача ще спечели тази мини световна купа.

Двамата са доста равностойни. Форматът на мачовете между тях ще бъде 4 от 7 фрейма. Преди това те ще изиграят няколко фрейма с българските представители, както и с младите англичани Джеймс Кейхил и Оливър Лайнс. Ние им подаваме ръка, за да се появят на такава сцена“, добави шефът на БФСнукър.

„Георги Величков и Братислав Кръстев ще бъдат поканени. Братислав е един от малкото хора, които се занимава изцяло със снукър. Георги Величков е един от най-титулуваните за нашата кратка история. Едната вечер ще играят Величков срещу Бингам и Кръстев срещу Мърфи, а на другата вечер ще бъде обратното. Те имат шанс да спечелят и някой друг фрейм. Всичко може да се случи.“

„Основният приоритет на федерацията е да се опитаме да си изпълним договора със Световната федерация относно PTC сериите, които организираме вече три поредни години. Имаме още два гарантирани турнира в България. Следващият е през ноември. Всичките сили са насочени натам. От 2 до 8 ноември България да бъде домакин на следващия пореден кръг от сериите PTC с участието на всички най-добри играчи от световния снукър“, каза още Олег Велинов.