Държавната хазна дава за спорт само по 11 евро на глава от населението. Това нарежда България на последно място сред членките от Европейския съюз, обявиха от европейската статистическа служба "Евростат".

Най-близо до нас е Румъния, където отпускат за спорт средно по 30 евро на човек, а след това е Словакия с 31 евро. Пред тях са Литва (35 евро) и Хърватия (39 евро).

На първо място в класацията е Люксембург, където разходите за спорт са 500 евро на човек. Топ три се допълва от Швеция с 254 евро и Финландия с 226 евро на човек от населението. На следващите места са Франция (204 евро), Нидерландия (202 евро ) и Дания (201 евро).

България е на последно място в ЕС не само като разходи за спорт на човек от населението, а и ако се пресметнат разходите за спорт като дял от всички разходи на държавната хазна. У нас за спорт отиват едва 0,4% от всички разходи, докато средното ниво за ЕС е 0,8% или два пъти повече. На първо място по този показател е Унгария, където за спорт отиват 2,1% от всички разходи.