Бъдещите спортни звезди на България се събраха на Олимпийския фестивал на БОК в Албена. Над 470 са участниците в 12-ото издание, те ще се състезават в 7 спорта. Надпреварите са в отличното подготвените спортни комплекси на „Албена“, който тази година е с титлата „Европейски курорт на спорта“.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов поздрави участниците и им пожела успех и късмет. „Искам да ви поздравя от името на президента на БОК Стефка Костадинова, този фестивал от година на година става все по-класен, амбицирани сме да продължим да го надграждаме. Благодаря на домакините от КК Албена, за прекрасните условия, които предоставят,“ каза Горанов.

Това лято състезанията се организират в спортовете лека атлетика, футбол, баскетбол 3х3, тенис на маса, плажен волейбол, плуване и плажна борба. Тази година силни се очертават турнирите по плажна борба и плажен волейбол. При борците в отделните стилове в предишните три години участваха по над 20 отбора с по 8 състезатели и това направи тези турнири най-масовите.

източник: bgolympic.org

Много активно се включват участници от Северна Македония, които ще се присъединят към традиционните гости от Румъния. Турнирът по плажен волейбол се очертава като изключително силен, тъй като сред 
състезателите личат имената на двама юношески национали – Самуил Вълчинов и Дамян Колев са водени от треньорката Любомира Василева.

Със сигурност отново футболът ще предизвика силни емоции и ще бъде сред най-атрактивните надпревари. Отборите са разделени в две групи по три състава, най-добрите отиват на кръст на полуфинали.

По традиция фестивалът на БОК е под мотото "Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри.

Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

източник: bgolympic.org