Състезателят на русенския клуб „Респек” Светлозар Савов спечели шампионска титла на престижен турнир по смесени бойни изкуства в Словения. Нашето момче взе световната титла в средна категория 84 кг.

Една от най-преснижните вериги международни турнири World Freefight Challenge /WFC/ се проведе в Любляна, като предложи на зрителите 9 съвременни гладиаторски битки. Пред 3000 души Савов отказа още в първия рунд местния фаворит Бор Братовз и развя българския трибагреник в Любляна. Българинът успя да „галотинира” /гилотинно задушаване – вид ключ/ противника си за по-малко от 2 минути. Така един от най-добрите български ММА бойци заслужи безапелационно шампионския колан.

След мача, словенецът призна, че се е готвил повече от 3 месеца в Америка за този мач, но нямаше никакъв шанс да покаже наученото зад граница. Светлозар, който е родом от Златарица, участва и в предишното издание на турнира от тази верига. Тогава не се би за шампионски колан, но въпреки това победи австриеца Маркус ди Гало отново без затруднения още в първия рунд.

Савов е студент в русенския университет „Ангел Кънчев” – специалност „Кинезитерапия”. Освен с многото си ММА победи у нас и в чужбина, няколко години поред Светлозар няма конкуренция при традиционното вадене на кръста от река Дунав на Йордановден. Боецът се снима в баладата на Десислава „Най-неправилният мъж” и оттогава се радва на завидно количество фенки.

В друг двубой от турнира WFC в Словения, но не за шампионски колан, Емил Захариев победи сръбски боец.