Бургазлията Диян Костадинов стана олимпийски шампион по съставяне на шахматни задачи. Днес той бе приет и поздравен за успехите си от кмета Димитър Николов. Това съобщиха от общината. Кметът се срещна и с отбора до 19 години на хандбален клуб Фрегата, спечелил купата на България.

Бургаският шахматист спечели най-високото отличие - златен олимпийски медал по съставяне на шахматни задачи, раздел обратни матове на турнир, който се организира съвместно от Световната Федерация по шахмат (FIDE) и Световната Федерация по шахматна композиция (WFCC). Той съпътства шахматната олимпиада, която ще се проведе в Баку (Азербайджан) през септември тази година. За втори път българин е носител на златното отличие.

Единствено гросмайстор Петко Петков е ставал шампион преди 26 години на олимпиадата в Нови Сад. Костов е печелил три пъти 2-ри места за Световната купа, сребърен олимпийски медал на шахматната Олимпиада в Сочи 2010, бронзов медал от последното световно първенство и десетки победи в други турнири по света. Отборът на Фрегата пък триумфира миналата седмица с Купата на България по хандбал при младежите до 19 години, побеждавайки на финала Спартак  Варна с 34:31. Фрегата заслужи и два индивидуални приза. За най-полезен състезател беше определен Здравко Славов, а за най-добър защитник - Милен Стоянов. Почти всички състезатели на Фрегата са потенциални национали и имат шанс да представят страната на предстоящото европейско първенство за младежи./БТА