Официално вече и в България има федерация на смесените бойни изкуства. Основател е Любо Джубрилов, който тепърва смята, че имаме потенциал за добри професионалисти и интересът е вече налице. Идеята е да бъде представено на публиката „спортно вариете”, като седалището на централата е Бургас и засега основно там ще бъдат организирани гала-вечерите.

Спортът ММА е смесица от различни бойни дисциплини и е с най-малко ограничения, но има стриктни правила и се различава от кървавите боеве.

„Аз самият не харесвам и не смятам да толерирам кървавите схватки. Искам да представям стойностно бойно изкуство за ценители. Спортно вариете - това е идеята ми”, казва за Гонг Любо Джубрилов.

Амбицията на президента е да събере професионални бойци, които да защитят освен името на клубовете си и честта на България на международните гали, за където вече очакват сериозни покани. За да се повиши качеството на българската арена естествено са предвидени и покани на вече утвърдени чужди състезатели.

Първата гала вечер в Бургас през февруари буквално препълни зала Младост и очаквано вече е продаден сериозен брой билети за следващото събитие в града на 7-ми юни отново на същото място.

Джубрилов разкри, че демонстрацията ще бъде своебразен зрелищен спектакъл на бойните изкуства и ще привлече елитни спортисти от цялата страна и чужбина.

„Вече сме гарантирали, че 30% от двубоите ще бъдат с международно участие. Публиката ще може да види компилация от различни стилове карате, самбо, джудо, бокс, кикбокс в най-силната му форма К1”, анонсира президентът поредното си предизвикателство на 7-ми юни в зала Младост.

В турнира е потвърдено участието на най-добрите от Испания, Швеция, Румъния, Полша и България, като на една от срещите ще бъде определен и носителят на шампионската титла по ММА у нас.

Интересът на тийнейджърите към източните бойни изкуства от години е налице, все по-голям е броят дори и на момичетата, които се занимават с карате. Успехите на българките по света от няколко години са факт, много хора дори на средна възраст тренират с цел „избиване на стреса” или самозащита.

Популярността налага развитието и на смесицата от бойни изкуства, въпросът е да бъде контролиран в рамките на допустимото зрелище, а не „толериране на кървави схватки”. Босът на нашата федерация обеща изкуство, времето ще покаже дали то ще бъде оценено у нас.