Бургаското пристанище и Яхт клуб "Порт Бургас" ще бъдат домакини на четири ветроходни регати през август. 

Ветрилата на лодките от различни класове ще украсяват залива в продължение на почти целия месец, тъй като спортните събития следват едно след друго.

Подобно домакинство на няколко поредни прояви е голяма отговорност, но за нас е чест, защото показва важната роля и доверието към бургаското пристанище и Яхт клуб "Порт Бургас" за организирането, предоставянето на добри условия и популяризиране на ветроходните спортове, каза изпълнитеният директор на "Пристанище Бургас" Диян Димов.

Първи ще са най-младите ветроходци, които ще участват в Държавно първенство на клас "Оптимист". Организатор е Българската Федерация по Ветроходство с домакин Яхт клуб "Порт Бургас". Състезанието ще и тестова среща за European Optimist Championship 2017. 

Националното първество ще се проведе между 1-ви и 4-ти август, като покани за участие са отправени към най-добрите "оптимисти" от страната и чужбина. Съдийската комисия ще бъде оглавена от Ален Кустич (Хърватия), който е международен съдия от 1999 година и беше част от съдийския състав през 2015 година, когато бургаският клуб беше домакин на Европейското първенство за младежи в класовете "420" и "470".

Веднага след това от 4-ти до 7-ми август ще се проведе Международна регата "Порт Бургас" за килови яхти /сертифицирани по IRC/. За пръв път след тригодишно прекъсване на регата за килови яхти в България е осигурен награден фонд от Яхт клуб "Порт Бургас", които са организатор на едноименната регата. 

Състезателният полигон на Международната ветроходна регата "Порт Бургас 2016" ще бъде западно от линията нос Емине - Маслен нос. Гонките са на 5-ти, 6-ти и 7-ми август, като предварително се очакват 20 екипажа при най-големите.

Бургас ще бъде домакин и на етап от регатата за килови яхти "Кор Кароли", която ще се проведе по Българското Черноморие в периода от 12-ти до 15-ти август. Регатата се организира от Фондация "Кор Кароли", а съорганизатори са Община Варна и Яхт-клуб "Кап. Г.Георгиев - Порт Варна". В международното състезание ще участват лодки от класовете: "IRC 1", "IRC 2", "IRC 3", клас "Свободен 1"/ до 10 метра/ и клас "Свободен 2"/ над 10 метра/. Вечерта на 13-ти август на Морска гара-Бургас ще се състои тържеството по награждаването на най-добрите в етап II на регатата: "Свети Влас - остров ""Света Анастасия" - Бургас". Ветроходците ще се борят освен за първите три места във всеки клас, но и за купата на кмета на община Бургас - "Първи на финала." Гост на събитието ще бъде и екипажът на ветрохода "Калиакра".

Парадът на ветроходните спортове в Бургас ще закрие Националното първенство в неолимпийски класове. Състезанието на класовете "420", "Лазер 4.7" и "Кадет" е планирано в периода 19-21 август.

Президентът на Българската Федерация по Ветроходство Евгений Мавродиев посочи, че са щастливи и с нетърпение очакват предстоящите фантастични ветроходни събития, които ще са атракцията на бургаския залив през август.

Във връзка с продължаващото благоустрояване на Зоната за обществен достъп и организацията на спортните мероприятия, за периода на тяхното провеждане ще бъде оптимизиран достъпа на лични моторни превозни средства.