И тази година Бургас посреща пролетният кръг на републиканското първенство по подводен спорт "Златният делфин". 

На 31 май и 1 юни в плувен комплекс "Флора" най-добрите ни състезатели по подводни спортове ще си дадат среща под патронажа на кмета Димитър Николов. Организатори на събитието са Българска национална асоциация по подводна дейност и морски клуб "Приятели на морето"- Бургас. Официалният старт на първенството ще бъде даден на 31 май от 12 часа. 

В различните възрастови групи участниците в първенството ще мерят сили в дисциплините 100 метра плуване с плавници по повърхността, 25 метра апнея, дайвинг с препятствия и комбиниран дайвинг. 

Особено атрактивна ще бъде дисциплината "Плуване с плавници по повърхността", където жени и мъже над 16 години ще се борят за Купата на Емил Попов. Двата състезателни дена ще минат под зоркия поглед на съдии от Българската национална асоциация по подводна дейност с главен съдия Чавдар Кумчев и секретар Райна Иванова. 

Организаторите напомнят, че за дисциплините 100 метра дайвинг с препятствия и 300 метра давинг комбинирано, планирани за 1 юни, ще се допускат само правоспособни водолази, които могат да докажат уменията си със сертификат. 

28 май е последният ден, в който желаещите могат да се запишат за участие. Ще бъдат допускани състезатели от учебни водолазни центрове, водолазни и плувни клубове, професионални водолази, както и самостоятелни спортисти. За кандидатите под 18 години ще бъдат необходими декларация за участие в състезанието, подписана от родител, а за максимална безопасност всички ще подпишат декларации за здравословното си състояние. 

Състезателите заплащат такса в размер до 10 лв., в зависимост от възрастовата група. От Българската национална асоциация по подводна дейност и морски клуб "Приятели на морето"- Бургас са се погрижили да бъде осигурена нужната екипировка и медицинско обслужване, както и много атрактивни награди. Входът за зрители е свободен.

Откриването на първенството е на 31-и май от 12:00 часа, а  половин час по-късно е и първата дисциплина: 100 м "Плуване с плавници по повърхността" - момчета и момичета - от 12 години и до 14 години /плавници - моно или стерео/.

На 1-и юни има две дисциплини сутринта: 100 м "Дайвинг с препятствия" - мъже и жени /плавници - стерео, промишлен образец съгласно КМАС/ и 300 м "Дайвинг комбинирано" /плавници - стерео, промишлен образец съгласно КМАС/. От 13:30 часа е награждаването и закриването на състезанието.