"Не смятам да отбелязвам 25-та годишнина от златните медали в Барселона, но все пак ще го имам предвид, тъй като за мен тази Олимпиада бе много значима и остави ярък спомен в живота ми", сподели носителят на две олимпийски титли Николай Бухалов, който днес получи специална награда от Пресклуб България по случай 50-та си годишнина, предаде репортер на БГНЕС.

През тази година Бухалов отбелязва два юбилея - 50 години от раждането си и 25 години от Олимпиадата в Барселона. Кануистът сподели, че мечтите му все още са свързани със спорта и най-вече с голямата надежда на България този спорт - Станилия Стаменова. "Моите мечти по принцип са били винаги свързани със спорта. Аз не съм се отделял със спорта, по един или друг начин винаги съм бил свързан с него. В момента съм председател на клуба по кану-каяк "Тракия". Дай Боже, да имаме повече шампиони, както на европейски и световни, така и на Олимпийски игри. Станилия се готви за Олимпийските игри 2020, дано да сбъдне мечтата си - тя иска да стане олимпийска шампионка", каза Бухалов.

Той коментира и защо според него българският спорт изпитва сериозни трудности в последните години. "Действително навремето, когато аз израснах, в България имаше една система за спорт, изградена в годините, която беше доказала, че действително работи. Така или иначе тази система беше разбита - говорим за спортните дружества, които развиваха от порядъка на 8-10 вида спорт. Тази система беше разбита, тъй като била комунистическа структура. За мен няма комунистически структури, има структури, които работят, или не работят.

Лошото е, че това няма как да се върне. Бяха създадени клубове и те стават все повече, а средствата, които спортът разпределя, са ограничени. В един момент става така, че при многото клубове, всеки получава едни средства, с които няма как да се развива, а гледа да кърпи двата края. Виждаме, че това нещо не води до никъде. Визирам и спорта в Пловдив, където вече имаме 115 клуба, преди 3-4 години бяха 60. Не може на всеки един човек, на който му се накриви шапката, отива и създава друг клуб. Това не води до нищо и в един момент станаха едни клубове, които грубо мога да кажа, че са едни частни структури, които мога да кажа, че манипулират системата, за да взимат някакви средства и да оцеляват", смята Бухалов.