Британски химици синтезираха нова молекула, чиято структура напомня световноизвестния символ на олимпиадите - петте преплетени кръга.

Както съобщиха английските медии, частицата, получила названието „олимписън“, е била създадена от учени от Кралското химическо общество и специалисти от цюрихската лаборатория „Ай би ем“ в чест на летните олимпийски игри през това лято в Лондон.

Това е най-малкият в света логотип за спортно състезание - неговата широчина е около една милиардна от метъра, което е 100 000 пъти по-малко от дебелината на един човешки косъм.

Идеята за синтез на „олимпийската молекула“ принадлежи на професор Греъм Ричардс, който преди бе шеф на химическия факултет на Оксфордския университет, а сега е член на Кралското химическо общество.

„Аз бях на заседание на Кралското химическо общество, на което обсъждахме какво можем да направим за олимпиадата“ - разказва професор Ричардс - „Тогава ми дойде в главата, че нарисуваната от мен молекула много напомня олимпийските кръгове“.

Знаменитият символ на олимпийските игри бе разработен от бащата на съвременното олимпийско движение Пиер дьо Кубертен през 1912 година. Петте преплетени кръга символизират единството на петте континента, а емблемата дебютира през 1920-та година на олимпиадата в Антверпен.