Международната федерация по плуване ФИНА трябва да покаже повече прозрачност и да дава 50% от наградния фонд на състезания за състезателите. Това призова олимпийският и световен шампион в бруста Адам Пийти от Великобритания на среща в Лондон, като предупреди федерацията, че спортът няма нужния интегритет.

Пийти, който притежава световните рекорди на 50 и 100 метра, бе един от над 30 олимпийски и световни шампиони, които се събраха в британската столица тази седмица, за да обсъдят липсата на достатъчно прозрачност във федерацията.

На срещата, която се проведе на "Стамфорд Бридж", бе предложено да се създаде асоциация на плувците, в отговор на решението на ФИНА да отложи събитие на конкуретната на федерацията Международна лига по плуване. Миналата седмица Международната федерация по плуване обяви нова отборна надпревара, която ще започне от следващата година – The Champions Swim Series, като според информациите състезанието ще е с награден фонд от 3.9 милиона долара в опит да привлече повече звезди на плувния спорт.

Пийти, който подобри собствения си рекорд на 100 м на два пъти по време на Олимпиадата през 2016 и след това през август същата година, изрази недоволството си спрямо ФИНА. "50-50 при разпределението на наградния фонд", сподели той за Ройтерс, когато бе запитан какво точно желае от федерацията.

+Ако правиш определена сума пари от сделка за излъчване или спонсорство, спортистите трябва да са наясно, в противен случай трябва да получават половината от наградния фонд. Това е нещо, с което трябва да се справим. Също така, атлетите трябва да бъдат чути – има още 100 неща, там е проблемът. Защо има още 100 неща? Защото не ни слушат", добави разочарованият британец.

Все още няма отговор от Международната федерация по плуване. Пийти добави, че докато той е световен шампион и може лесно да привлече спонсори, това не важи плувец, който не се е качил на почетната стълбичка, независимо от това, че е четвърти в света в своята дисциплина.

Адам Пийти бе подкрепен от двукратния олимпийски шампион в гърба Райън Мърфи от САЩ, който също наблегна на разпределението на наградния фонд на състезания. "Основното нещо, което искам от ФИНА е прозрачност. Нямам идея дали получаваме достатъчно", коментира той.

"Няма информация. Моят спонсор е Спийдо и съм късметлия, че компанията видя в мен ценна придобивка, но не всеки плувец има същия късмет, затова е важно да имаме повече възможности извън най-големите спонсори", добави Мърфи.

Международната лига по плуване, която е подкрепена от украинския енергиен бизнесмен Константин Григоришин, има намерение да осъществи своето състезание през следващата година, което ще включва 12 тима от Европа и САЩ. Лигата твърди, че ФИНА вече е заплашила, че ще забрани на плувци да се състезават на световни първенства или олимпийски игри, ако вземат участие в надпреварата. От федерацията отрекоха. "Всички сме задружни и ако някой ни забрани да участваме на голям форум, ще посрещнем решението заедно", заяви трикратната олимпийска шампионка от Унгария Катинка Хошу.

"Надявам се да не се достигне до стачка", заяви първата олимпийска шампионка на Италия Федерика Пелегринии добави: "Това ще бъде единственото решение, ако не се достигне до споразумение между състезателите и федерация".

Адам Пийти се обърна към ФИНА и относно допинг контрола. "Защо се състезавам с хора, които са давали положителна допинг проба три или четири пъти? Защо това продължава да е част от спорта? Срамно е, няма нужния интегритет. Трябва да има доживотна забрана за участие на плувците, които са дали положителна проба. Ако попитате останалите, те ще ви кажат същото, но повечето от тях се страхуват заради ответната реакция. Аз не съм от тях", завърши Пийти.

Международният олимпийски комитет опита преди да наложи доживотни забрани за употребилите допинг, но това бе спряно от решение на Спортния арбитражен съд. /БГНЕС