Британското олимпийско ръководство рискува да нанесе сериозна обида на домакините на предстоящата Олимпиада в Пекин това лято, след като ще разреши на състезателите си да носят маски по време на различните надпревари, за да ограничат негативните ефекти от замърсения въздух в китайската столица.

Проблемът с вредната околна среда бе повдиган на няколко пъти и упорито преследва подготовка на игрите. Китайските власти обаче най-вероятно няма да са доволни от факта, че по телевизиите в цял свят, както и във всички медии, ще се появяват снимки и репортажи на водещите състезатели, носещи маски – като например Паула Радклиф, която ще води маратона по бягане, с високо-технологична маска срещу ефекта от замърсяването и ще прилича на хирург от някоя болница, информира електронното издание на "Times". 

Някои страни, и най-вече САЩ, стигнаха до противоположната позиция. Американците поставиха желанието си да не обидят домакините от Китай пред това да получат предимство по време на различните надпревари. Ако ефектът от замърсяването е наистина толкова голям, колкото се твърди, Олимпийският комитет в САЩ ще разреши на своите състезатели да ползват маски, но ще ги кара да ги свалят по време на провеждането на различните дисциплини.