Дни преди старта на Мача за световната титла по шахмат между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд, 19-тият първенец има предстартова треска. В щаба на русенецът обаче има изключителни специалисти, които работят под пълна пара. Едни от тайните за отличната форма на Топалов са бразилски орех, масажи, лека храна и работа със специалист психолог. Това разкри пред Гонг мениджърът на Веско Силвио Данаилов.

Ето още от разкритията му:

Нормалната предстартова треска има в момента. Отдавна подготвяме този мач, федерацията работи на пълни обороти, а и Веско усилено се готви. Беше на Карските острови, в Палма де Майорка, след това 10 дни в хотел „Пирин” в Сандански и сега вече е в София с щаба си. Всичко се развива добре, спокоен е.

Щабът на Топалов е много голям. Има треньори, компютърни специалисти, лекар, диетолог, масажист, психолог – известният специалист Владимир Бакърджиев, който свърши много добра работа. Всички ангажирани специалисти работят на пълни обороти. Имаме 4 треньора, 1 компютърен специалист, 1 лекар и други, над 10 човека е щабът.

Както интернет промени живота ни, така компютърът заема голяма част от подготовката на шахматистите и състезателния шах. Веско много често ползва компютъра. Но за мен по-важно е чисто психологичното му състояние.

Резултатът в такива битки най-често накрая решават нервите. Който има по-здрави нерви, издържи на психологическия и психическия натиск, той успява. Той е готов. Виждам го в доста добро настроение, спокоен е. Това е най-важното. Сънят му е добър. Естествено по време на мача ще има приливи и отливи, повече тревоги, по-трудно ще му бъде, но това е нормално.

Тези дни преброих, че Топалов и Ананд са играли 87 пъти по целия свят. Силните страни на Веско са, че има много специфичен стил, който е много неприятен за противниците. Непрекъснато атакува, много е динамичен и държи напрежението през всичките 6-7 часа на партията, а това е изключително трудно и изисква много енергия. Веско е изключително креативен, много талантлив. Затова е известен по целия свят и феновете толкова го обичат.

Опасения винаги има. Ананд е изключително талантлив играч, с невероятно бърза реакция. Просто е роден да играе шах. Индиецът е един от редките таланти, които аз съм виждал. Изключително дарование, но на 40 години, има проблеми с мотивацията и физиката, но ще бъде страшно опасен.

Веско сега залага на повече зеленчуци, плодове и риба в менюто. Новостта от диетолога му е бразилски орех. Правят му масажи. Физическата подготовка е много важна, има 12 партии по поне 6 часа и мача изсмуква много енергия. Каспаров и Карпов когато играха дългите си мачове, губеха по около 10-15 килограма на мач.

Бих казал, въпреки че не е добре да се дават прогнози, шансовете са равни 50 на 50. Везните ще бъдат наклонени от дребни детайли. Трябва и малко късмет, но двамата ще са на едно ниво, нервите, късмета и дребните детайли ще са рашителни.

София е готова за фантастично събитие. Военният клуб изглежда уникално. Нека да не забравяме и, че Премиерът е в Организационния комитет с още именити хора и спонсори. София ще се представи на супер ниво и ще бъде поне един месец във всички световни медии.

По време на Мача за световната титла ще се занимавам малко и с кампанията си като кандидат за президент на Европейската федерация по шах, но основно съм тема мача срещу Ананд.