Представителят на България в Световното първенство по снукър Братислав Кръстев демонстрира оптимизъм преди утрешния си първи мач от квалификационната фаза в Шефилд. Двубоят му срещу 71-ия в света Жанг Анда стартира около 16,30 часа българско време в петък, като ще се играе във формат 10 от 19 фрейма.

Сблъсъкът помежду им ще се проведе в две сесии, като утре двамата ще изиграят 9 фрейма, а развръзката ще стане ясна в събота.

„Добре съм, добре се чувствам, тренирам няколко пъти по половин час. Няколко дена преди мач не е добре да се тренира много. Не бива да се преуморяваш, за да може в самата среща да си по-концентриран“, обясни Кръстев.

Той допълни, че няма конкретни наблюдения върху играта на 24-годишния си опонент. Въпреки това Кръстев разкри причините, които го карат да се чувства оптимист за мача.

„Не го познавам особено добре. За първи път го видях миналата година на „Крусибъл“. Поне на мен ми изглежда, че формата му спада. Не мисля, че ще бъде в най-добрата си кондиция. В снукъра рядко има различни тактики срещу различните противници.  С това нашият спорт се различава от останалите. Рядко се случва предварително да се нагласяваш спрямо опонента. Докато си на масата, другият седи на стола си. Така че играеш повече срещу топките и масата, отколкото срещу него. Жанг Анда ми изглежда повече тактически настроен – не е много агресивен, изчаква повече. Не е от хората, които умеят да създадат ситуация от нищото. Това е добре за мен. Всъщност се надявах да срещна точно такъв тип играч. Дали съм уверен? Чувствам се възможно най-добре за себе си“, каза българинът, който сподели и кои според него са големите фаворити на турнира.

„Не мисля, че тази година Рони О‘Съливан ще спечели, както повечето хора очакват. Имам усещането, че не е достатъчно мотивиран. Спечели два турнира наскоро. Бих заложил по-скоро Марк Селби или Джъд Тръмп.“

128 състезатели ще се включат в квалификациите за Световното. Пресявките в зала „Пондсфордж“ ще преминат през три етапа, като най-добрите 16 ще преминат в основната схема, където ги очакват играчите от топ 16 в ранглистата. При победа срещу Жанг Анда Кръстев ще се изправи срещу победителя от сблъсъка между Марк Дейвис и Адам Дъфи, но нашият играч не бърза със сметките.

„Не си поставям конкретни цели, защото така се трупа излишно напрежение. Може би най-важната ми цел да се насладя на играта си. Аз играя най-добрия си снукър, когато не съм под напрежение. Ако си кажа, че трябва непременно да победя, да спечеля даден мач, така само увеличавам напрежението“, каза още Кръстев.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS