Главният мениджър на националния отбор по художествена гимнастика индивидуално жени Бранимира Маркова заяви, че е много щастлива от представянето на Боряна Калейн на Световното първенство във Валенсия. Грацията завоюва два сребърни медала на финалите на бухалки и на лента, а освен това спечели и олимпийска квота за Игрите в Париж 2024.

"Световните първенства, които са квалификации за квоти за олимпиадата, са едни от най-тежките състезания. Те дори са по-тежки от самата Олимпиада. Много силно представяне на нашите момичета до момента. Много съм щастлива за Боряна. Това е огромен успех, защото това за нея е четвъртото Световно първенство и за първи път печели медали. Основната ни цел, разбира се, беше спечелването на олимпийска квота. Тя успешно успя да я спечели и наистина съм много щастлива", каза Маркова след финалите при жените.

Тя обясни и защо от щаба не са успели да подават контестация вчера за оценката на Боряна Калейн на финала на обръч.

"Винаги ни се иска злато, но не бива да подценяваме конкуренцията. Опитвахме се, когато оценките не отговаряха на изиграването да подаваме контестации на всяко едно от съчетанията. На  финала с обръч, за съжаление, на таблото, на което се пускат контестациите не излезе името на Боряна Калейн и нейната оценка. И нашето време да подадем контестация от минута и половина,  докато играе следващата гимнастичка, за съжаление, изтече и то без никой да ни уведоми защо на таблото нямаше името й. Според мен, това е техническа грешка. Направили сме запитване и чакаме отговор", добави Маркова.

България води в класирането за отборната титла на шампионата пред Германия и Италия.

"Да, за щастие, голяма е преднината ни в отборното класиране. Имаме реални шансове да спечелим отборната титла. Разбира се, най-важното за момента е в многобоя. Двете момичета Стилияна и Боряна имат огромни шансове за световната титла. Разбира се, трябва да бъдат много концентрирани и да изградят съчетанията си по най-добрия начин", коментира още треньорката.

Маркова е личен наставник на Ева Брезалиева, която дебютира на Световно първенство с изпълнение на лента, но не успя да намери място сред финалистките.

"Ева има огромен потенциал, но няма достатъчен опит. Аз смятам, че това Световно първенство за нея ще бъде един голям старт. Тя ще покаже какво може за напред", каза мениджърката.

Маркова заяви, че испанската публика е една от най-компетентните в този спорт, както и че не е изненадата от четирите световни титли на Дария Ворфоломеев (Германия).

"Испанската публика е една от най-компетентните и една от най-добрите. Нашите момичета обичат и обожават да играят пред такава публика. Разбира се, това носи напрежение, но им дава и един допълнителен адреналин. И знам, че трябва да успеят да овладеят емоциите си в многобоя. Лично аз не съм изненадана от разпределението на медалите до момента. Това, което се случва е абсолютно закономерно. Стабилната игра, която показва Дария до момента, й донесе четири златни медала", завърши Бранимира Маркова. /БТА