Министър председателят на Република България Бойко Борисов ще приеме водача в световната ранглиста по шахмат Веселин Топалов и неговия мениджър Силвио Данаилов утре в 13 часа.

Тримата ще обсъдят кандидатурата на България за домакинството на мача за световната титла между Топалов и индиеца Вишванатан Ананд, който трябва да се играе през април 2010 г. На срещата ще присъства и Мартин Батков, председателят на Инициативния комитет за организиране на финала в София.

„Домакинството на този мач е невероятна възможност за реклама и пиар на страната ни в цял свят”, сподели Силвио Данаилов. „Ананд е спортист на века в Индия и изключително популярен в Азия. Мачовете за световната титла са не само спортни, но и социални и политически събития. Домакинството на България ще изведе страната на преден план на световната географска карта, ще се отрази благоприятно на туризма у нас. Очаква се всеки ден над 5 милиона зрители да следят ходовете на живо в Интернет. Над 100 чуждестранни журналисти ще отразяват развитието на партиите в уникалния сблъсък. CNN, Eurosport и Aldjazira вече са заявили пред ФИДЕ желанието си да излъчват репортажи от финала. България вече има опит като организатор на състезания от най-висок ранг – Мачът на претендентите между Топалов и Камски и петте турнира „М-Тел Мастърс”, така че съм сигурен, че ще се справи с организацията.”

Международната шахматна организация определи 30 септември за краен срок за подаване на документи за организатор на мача. Босовете на световния шахмат дадоха възможност и на България да кандидатства след отличната оценка на всички експерти за организацията на претендентския мач Топалов - Камски.

Очаква се до края на месеца в централата на ФИДЕ да постъпят кандидатурите на Грозни (Чечня), Дубай (ОАЕ) и Ню Делхи (Индия).