Борис Георгиев е с 39 градуса температура от 12 часа. Боксьорът ни е зле и лекарят на националния ни отбор е предприел силно медикаментозно лечение. Асът ни в категория до 64 кг. излиза утре за медал от Световното първенство в Чикаго срещу китаеца Маититусун Квион Май. Олимпийският медалист от Атина 2004, европейски шампион за 2006 година и вицеевропейски първенец от Тампере (2000) и Перм (2002) се е разболял заради променливото време в Щатите.

„Надявам се да се възстанови до утре. От снощи доктора го стабилизира, но има висока температура. Тук времето е много променливо – едни ден по къс ръкав, на другия с палта. Хубаво е, че в двата почивни дни му направиха масажи, гълта хапчета. А и според мен няма да има проблем с китаеца и още един ден ще има де възстанови напълно за финала. Очаквам срещата да не му бъде тежка, въпреки че нищо тук не се знае. Само да не се получи пак някоя простотия, каквато в предната му среща, когато спряха и времето му. Излизат с Пулев, за да взимат медалите”, каза за Гонг от Чикаго президентът на Българската федерация по бокс Марин Димитров.

Другият ни боксьор, който продължава в битката за световните отличия - Кубрат Пулев в категория над 91 кг. е добре и готов за пореден успех. В сряда Кобрата се изправя срещу един от големите фаворити в своята категория - Роберто Камареле (Италия), който има медали от абсолютно всички големи първенства.„Кобрата е отлично. Без него и Борето, останалите си правят каквото искат, защото днес е почивен ден. Има много българи, защото искат да ни водят къде ли не.” - допълни Димитров. Борис Георгиев и Кубрат Пулев останаха единствените ни участници на Световното, след като последен отпадна Алексей Шайдулин. Той бе брутално ощетен от съдиите.

Няма да има отмяна на загубата му след официално подадената контестация от страна на българската делегация в Чикаго. Жалбата ни няма да бъде уважена. Шайдулин бе победен от представителя на Беларус Михаил Бямадски с 25:26 в категория до 57 килограма. Причина за това стана скандалното съдийство на финландеца Сепо Люанен, който даде победа с огромна разлика за беларусина. Другите съдии точкуваха мача в полза на руснака с българско гражданство. Финландецът вече бе отстранен от Световното.

„Съдията е отстранен до края на първенството, а може и за после да го накажат. Това обаче няма ефект за нас – не могат да отменят резултата. По правилника, който трябва да се промени, е така. Както във футбола – съдията дава дузпа и това е, няма отмяна на решението и резултата, въпреки че ще накажат съдията. Този се е объркал поради некадърност, а не че е против нас, докато другите рефери си отброиха точно точките."

"Нямаме проблеми с финландската федерация, за да кажем например, че сме целенасочено или нарочно. Просто простотия, малоумно решение! Не съм се виждал с този съдия, за да говоря с него. По принцип ние сме печелили контестации, но този случай е друг – няма спиране на времето, грешки и нарушение на рефера. Убеждаваха ме да не пускам протест, да не харча пари на вятъра, ама за 400-500 долара си заслужава да опиташ и да не замълчиш, това е най-малкото. Дадох я, за да покажем нередностите и неправдите. Няма кой да обърне резултата. Важното е да имат едно на ум, че всичко се гледа под лупа”, обяви босът на родния бокс.

Марин Димитров допълни от Чикаго: „Тук е лудница! Това не е Световно първенство, а парад на бокса. Това не бива да се случва, ама 700 човека са дошли да играят по седем срещи, за да вземат медал е простотия. Трябва само най-добрите да са тук, а не всеки. Не знам за отстранените румънци. Дори с познати не мога да се видя. Уникално неразбираеми мерки за сигурност”.