Победа и загуба регистрираха българските боксьори в първия състезателен ден от Световното първенство в Чикаго. На ринга днес излязоха двама от нашите общо шест представители – Борис Георгиев и Детелин Далаклиев.

В един от последните мачове за деня, в предварителните серии Борис Георгиев в категория до 64 кг. просто размаза съперника си от Турция Ондер Сипал с 21:5 точки. Георгиев не пропусна да благодари от ринга на голямата и гласовита българска агитка, която бурно го подкрепяше. В следващия кръг Георгиев ще срещне германеца Мартин Дресен.

В оспорван двубой в категория до 54 кг Детелин Далаклиев загуби по точки 21:31 от Али Халаб (Франция) след скандално съдийство от страна на един от реферите Максимо Кордеро (Доминиканската република), който видя невероятните 11:2 точки в полза на французина. В полза на Далаклиев точки отсъди единствено аржентинецът Фернандо Сервиде.

Като добър пример за съдийство можем да дадем нашия рефер на това световно първенство Ивелин Иванов, който ръководи срещата на украинеца Третяк срещу бразилеца Перейра, завършила 26:4. За разлика от доминиканския си колега нашият съдия даде 6:1 точки в полза на украинеца, което е точно 1/4 от оценката на четиримата съдии.

Утре първенството продължава със срещи от другите категории.

По материали на www.eurochicago.com и официален сайт на първенството.