На Европейското първенство в Тампере от 1 до 6 април България ще бъде представена с пълни отбори при мъжете и с три състезателки при жените. Шампионатът е квалификация за Олимпиадата в Пекин 2008. Първите във всяка категория взимат квоти за игрите, ако съперниците им, класирани преди тях, вече имат.

Останалите визи ще бъдат разпределени на два квалификационни турнира – Мартини (Швейцария) на 19 и 20 април и Варшава на 2 и 4 май.

Както се очакваше контузеният Аркадий Цопа отпадна от състава на свободняците, като на негово място в категория до 84 килограма ще участва Михаил Ганев.

При класиците има двама дебютанти – Пламен Петров ще се бори на мястото на световния и двукратен европейски първенец Николай Гергов в категория до 66 кг, който вече взе квота, а Иван Ябанджиев сменя Христо Маринов до 84 кг. Маринов претърпя операция на пръсти на ръката и тепърва ще навлиза във форма.

След дълго отсъствие на европейския тепих се завръща двукратният олимпийски шампион Армен Назарян.

При жените ще бъдем представени от 3 състезателки. В последния момент в отбора попадна Джулиета Окот (до 48 кг), която самаа заплаща за участието си.

На шампионата страната ни ще бъде представена и с трима съдии – Янчо Костадинов, който днес има рожден ден, Левон Александров и Петър Антов. Делегацията ни за скандинавската страна ще бъде водена от президента на Федерацията Валентин Йорданов.

Премии с 2000 лева по-големи от тези на ДАМС ще даде БФБорба на медалистите от Евро'2008. Решението е на УС на федерацията, оповестено от генсека Валентин Савов.

Преди началото на пресконференцията световните шампиони Станка Златева, Радослав Великов и Серафим Бързаков и треньорите Иван Цонов и Симеон Щерев засадиха дръвчета - липи и брези, като своеобразен старт на Олимпийската 2008-а година.