Борбата за избор на страната-домакин за Летните олимпийски игри през 2016 година започна да се разгаря. Градът, който ще приеме големия спортен форум, ще стане ясен на 2 октомври.

Кралят на футбола Пеле от вчера е в Копенхаген, за да подкрепи кандидатурата на Рио де Жанейро. За правото да домакинстват на Олимпиадата през 2016 година претендират още Мадрид, Токио и Чикаго. Резултатите от гласуването на МОК в датската столица ще станат известни в петък.

„Винаги съм играл за отбори-победители и мисля, че и сега ще стане точно така. Уверен съм в нашия успех. Смятам, че Рио де Жанейро има отлични шансове”, сподели Пеле пред журналистите.

Футболната легенда обаче ще се сблъска със сериозен противник в лицето на президента на САЩ Барак Обама, който ще лобира за Чикаго. Политическата кариера на държавника започна точно в този град и заради това той се нае да участва в кампанията заедно със своята съпруга Мишел Обама.

Междувременно в Мадрид се опитват да привлекат вниманието към себе си. Стотици хора се включиха в изписването на логото на Олимпиадата от „човешка мозайка” на площад "Сибелес". Доброволците издигнаха цветни хартии и образуваха емблемата в опита си да подкрепят кандидатурата на испанската столица.

Домакин на Летните олимпийски игри през 2012 година е Лондон.