Българската федерация по борба си поставя за цел за следващия сезон спечелването на възможно най-много квоти за Олимпиадата в Рио де Жанейро 2016.
"Основната ни амбиция за следващата година е да спечелим възможно най-много квоти за Рио. Тези квоти ще се раздават на Световното първенство, където трябва да се представим добре, защото те ще се дават на завършилите до пето място във всяка категория. След това до Олимпиадата ще има още два турнира, в който могат да се печелят квоти, но е хубаво да си ги осигурим възможно най-скоро", коментира националният селекционер на мъжете Армен Назарян, който беше определен за треньор на 2014 година от БФБорба.

България спечели десет медала при мъжете и жените през изминалия сезон от големите първенства, като девет от тях бяха на Европейския шампионат във Ваанта (Финландия) през април, на който Александър Костадинов (59 кг. класически стил) и Станка Златева (75 кг) спечелиха титлите.

На световното първенство в Ташкент през септември, обаче, българските състезатели се представиха разочароващо, като единствено Тайбе Юсеин стигна до отличие, след като завърши трета в категория до 60 кг., както и на континенталния шампионат.

"На Европейското първенство се представихме добре, но на световното отидохме с двама контузени и нещата не се получиха", коментира Назарян.

Старши треньорът на женския национален отбор Серафим Бързаков заяви, че всички усилия в подготовката през 2015 година ще бъдат насочени към Световния шампионат в Лас Вегас (САЩ) от 7 до 15 септември.

"Цел номер 1 е Световното първенство. Трябва да направим всичко възможно, за да спечелим повече квоти. Всички усилия ще бъдат насочени за изпълнението на тази задача", каза Бързаков.

През следващата година борците ще участват и на първите летни европейски игри в Баку през юни. /БТА