Бившият президент на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) Ламин Диак е разследван по подозрение в корупция. Според френските власти 82-годишният сенегалец е получил подкуп през 2011 г. с цел прикриване на допинг случаи, свързани с представители на Руската атлетическа федерация.  
 
По думите на френския финансов прокурор, ангажиран с разследването, Ламин Диак и неговият адвокат Хабиб Сисе са били арестувани в неделя и освободени във вторник, след като са разпитани от полицаи и съдии. Във вторник двамата са били изправени пред съдия, който ги е информирал, че срещу тях се води официално разследване. 
 
Миналият декември германската обществена телевизия ARD излъчи документален филм, в който се твърдеше, че е имало системна употреба на допинг от страна на атлети на Руската федерация и че техните нарушения са били прикривани от IAAF. 
 
След появата на информация за разследване срещу бившия ръководител на Международната атлетическа асоциация, от IAAF излязоха с позиция. В нея се обявява, че IAAF e оказала "пълно съдействие", като офисите на централата в Монако са били претърсени от френските разследващи, които са иззели различни документи и са разпитали служители на организацията. 
 
Новоизбраният това лято президент на IAAF лорд Себастиан Коу е предложил сам да сътрудничи и да бъде разпитан от френските власти. В съобщението от Международната атлетическа асоциация се казва още, че действията на полицията и прокуратурата са предприети въз основа на разследванията на независимата Етична комисия на IAAF и на Световната антидопингова агенция (WADA), които бяха провокирани от документалния филм на ARD.