Европейското първенство по художествена гимнастика, което се провежда в Баку, приключва днес. Преди обяд ансамбълът при девойките излиза за финала и многобоя. Малко по-късно започват финалите на отделните уреди в индивидуалното, където Силвия Митева ще играе на въже, обръч и лента. Другото наше момиче Моника Минчева не успя да се класира за тях. На следващото Европейско първенство, в което по регламент ще има само индивидуален многобой България ще има право на две гимнастички. Главният треньор Илиана Раева остана доволна и поздрави двете момичета за добрата игра и удоволствието, което са й доставили и благодари техните треньорки Силвия Митева – Дивчева и Станимира Толева, за добре свършената от тях работа.

Този спорт в последните години не спира да изумява с абсурдните си резултати и странни представяния на „звездите”. От българския щаб вече обърнаха внимание на някои тенденции в този спорт, които правят впечатление:

В сайта на УЕГ (Европейският комитет по гимнастика), под чиято егида се организират европейските първенства, композицията на Силвия Митева с топка е дадена за пример като за голямо постижение и образец за майсторство, а същото време тя не попадна на финала на този уред, въпреки великолепната си игра първия ден. В същото време там ще участват гимнастички, които вместо да играят с топката художествена гимнастика, буквално я мачкат в стремежа си тя да не им избяга от ръцете или я сграбчват като гюле, само и само да се докопат до нея. За сливане на движения с уред, тяло и музика в цялостната композиция за повечето от финалистките на този уред, е абсурдно да се говори. Те се борят да оцелеят и да не се пребият, вместо майсторски да си изпълнят композициите. Почти същото е положението и на другите уреди. Водещите гимнастички в последните години играха с много грешки и неточности, страхливо, без блясък и просто отегчени.

Факторът домакинство на това първенство е толкова засилен, че гимнастички, които в други състезания трудно минават по-напред от 6-то място в Баку са на стълбичката. А че имало правилник в този спорт, който има правила и изисквания, същевременно и тяхното изпълнение, е без съществено значение. Това отдавна няма кой знае какво значение.

И докато грациите, си живеят в своя измислен свят като щрауси, заровили здраво глава в земята, публиката изцяло напуска залите. В събота, който е почивен ден в Баку, по времето, в което играеше най-силната група, заедно с гимнастичките на домакините, които забележете се бореха за сребърен медал в отборното и го „спечелиха”, в залата имаше неповече от 100 човека публика и още 50 души от делегациите на страните участнички?! Това буди известно недоумение, особено след препълнената зала за откриването на шампионата.

В цялата тази посредственост две гимнастички рязко се откроиха над останалите. Едната е олимпийската шампионка Евгения Канаева, а другата е нашата Силвия Митева. Те спокойно могат да бъдат определени за двете вълшебници на съвременната художествена гимнастика, които докато играят, уредите оживяват в ръцете им. Прекрасни композиции, чиста линия, красиви движения, интересни и рисковани елементи и същевременно изпълнени с лекота. Дори да има дребни неточности те не хващат окото, защото цялостните им изпълнения просто грабват.

Добри думи заслужава и другата наша участничка тук Моника Минчева. Във втория ден тя представи по възможно най-добрия начин съчетанията си на топка и въже. Така успя да навакса изоставането си от първия състезателен ден.