Изпълнителното бюро на БОК, на което бяха поканени и членове на Контролния съвет на БОК, а гост бе заместник министърът на спорта Йордан Йовчев, заседава днес, и взе няколко решения.

Членовете на бюрото приеха отчета за представянето на българската младежка олимпийска делегация в Европейския младежки олимпийски фестивал (ЕМОФ) „Утрехт 2013”. Изказано бе задоволство от спечеления сребърен медал от Бетина Темелкова (джудо), както и доброто представяне на лекоатлета Живко Стоянов и плувеца Иван Геров.

Подчертано бе, че трябва да се мотивират Българските спортни федерации да участват с най-добрите си състезатели в тези възрастови групи, защото ЕМОФ е много силно европейско състезание, на което се обръща особено внимание от МОК. Предложено беше медалистите от Европейските младежки олимпийски фестивали – зимни и летни спортове да получават премии за спечелените медали, което допълнително ще мотивира младите ни спортисти за продължаване на състезателната кариера у нас.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов представи и информация за подготовката на БОК за участие на Българската олимпийска делегация на предстоящите Олимпийски зимни игри „Сочи 2014”. Представен бе броя на спечелените квоти към момента, които са 15 (биатлон - 5 мъже и 1 жена, ски алпийски дисциплини - 2 мъже и 2 жени, ски бягане - 1 мъж и 2 жени, ски скок - 1 мъж, сноуборд - 1 жена). В някои от дисциплините на ските е възможно и спечелване на още квоти преди края на квалификационния процес . Предстоят квалификации в спортовете: шейни, шорттрек, бобслей. Изпълнителното бюро на БОК реши да се отправи покана до председателите на Българските спортни федерации – зимни спортове, които са спечелили квоти за участие на общо заседание през ноември, на което да се обсъди хода на подготовката и очакванията за представяне на нашите състезатели по време на игрите в Сочи.

Членовете на Изпълнителното бюро на БОК обсъдиха предложение до Министерството на младежта и спорта за финансиране на Българските спортни федерации развиващи спортове от олимпийската програма – летни и зимни. След задълбочена дискусия, водена от председателя на БОК, Стефка Костадинова, бе решено на министерството да бъдат предложени следните федерации за приоритетно финансиране на олимпийската подготовка : спортове с класиране до 8 място на Олимпийските игри Лондон 2012: бокс, борба, волейбол, вдигане тежести, гимнастика, художествена гимнастика; зимни спортове: биатлон, ски, кънки, шейни; социално значими и престижни спортове : лека атлетика, плуване, баскетбол, кану-каяк, тенис, спортна стрелба, конен спорт, ветроходство, гребане, джудо, тенис на маса (в които България печели медали от световни и европейски първенства и световни купи).

Обсъдени бяха и въпроси от изключителна важност за бъдещето развитие на спорта в България, като условията за ползване на спортните бази. Направено бе предложение за преференциални цени за Българските спортни федерации при използване на спортните съоръжения на Национална спортна база (НСБ); финансирането на спортните клубове от Министерството на младежта и спорта по критерии, изготвени от съответната национална федерация. Членовете на Изпълнителното бюро на БОК изразиха категоричното си мнение че лицензирането на спортните федерации следва да бъде запазено. Също така беше дискутиран и въпроса със затрудненията на българските спортни федерации произтичащи от Закона за обществените поръчки и спецификата на спорта в тази област и необходимостта от неотложни законодателни промени. Предложено беше и сформирането на съвет /комисия към Министерството на младежта и спорта с участието на представители на БОК , който съвет/комисия да разглежда предложения за кандидатстване и приемане на домакинства за големи международни спортни състезания, за които се изисква държано финансиране.