Ръководството на Българския олимпийски комитет /БОК/ се чувства задължено да отговори официално на спортния министър Свилен Нейков във връзка с негово интервю, в което той отправя нападки с излизащи от добрия тон квалификации по повод на организирана среща от Управителния и Контролния съвет на Комитета с българските федерации по олимпийските спортове на 25 октомври 2012 г. в Гранд хотел София:

Абсолютна спекулация е твърдението на министър Нейков, че БОК му е написал отчет от "една страничка" за представянето на България на олимпийските игри Лондон 2012. Явно г-н Нейков не е направил разлика между отчет и изпратения му от БОК отговор на писмо на спортното министерство от 18 септември 2012 г. С въпросното писмо само му припомнихме, че отчет на БОК се дава и приема единствено от Общото събрание на организацията в годината след олимпийски игри. И конкретно в случая то трябва да се проведе до края на април 2013 г. съгласно чл. 30 ал. 3 от Устава на БОК. А според нормативните документи отговорността за подготовката и представянето на българските състезатели на олимпиади е само и единствено на спортното министество и спортните федерации. Факти, с които г-н Нейков би трябвало да е много добре запознат в ролята си на спортен министър.

БОК няма пряко отношение към олимпийската подготовка. За съжаление. Комитетът поема своята отговорност за представянето на игрите Лондон 2012, но не приема чужда вина. И като обществена организация се чувстваме задължени да инициираме срещи и дискусии за развитието на спорта. Като тази на 25 октомври. На нея ръководители на спортни федерации предложиха олимпийската подготовка да премине към БОК. Практиката е дала резултат в страни като Германия, Франция, Италия, Унгария, Холандия, Словения, Естония и др. държави, които министърът квалифицира като "само някои".

Отговорност на БОК е да осигури конструктивна обстановка за диалог при обсъждането на всяка идея за развитие или промени в спорта. Нещо, което явно министър Нейков не приема, съдейки по тона, персоналните нападки и квалификациите му за последната среща на елита на родния спорт. Не искаме да вярваме, че подобна реакция означава пренебрежение към факторите и големите имена в българския спорт, нежелание за диалог и отказ от подчинена на взаимно уважение управленска политика. Грубите квалификации като "седянка" по повод на срещата с участието на елитните ни федерации, на петима професори, олимпийски шампиони, наши представители в структурите на международни федерации са обида, която БОК не може да подмине като уважаваща себе си организация. Било то и само обществена. Надяваме се, че министър Нейков е наясно - не постът прави човека, а човекът изпълва поста със съдържание.

Задължени сме и да припомним, че всеки един национален олимпийски комитет в света не може да бъде свързан с "желанията" на който и да е министър на спорта. МОК е особено чувствителен и категорично не приема административна намеса в тази посока. Искаме да напомним и още нещо на г-н министъра - в олимпийското семейство всички членове са равнопоставени. И по тази причина негови заключения като: "...изказали се там едни федерации, между които хокей на трева и фехтовка", са недопустими.

И последно - за да сме в рамките на "една страничка", БОК се чувства задължен да обяви, че въпреки негативната реакция на министър Нейков ще продължи да организира срещи с българските спортни федерации и ще дава трибуна за идеи и дискусии в името на по-добро бъдеще на родния спорт. Защото олимпийската подготовка не е само пари от държавата и тяхното разпределение.