Българският олимпийски комитет и Националната олимпийска академия към БОК отбелязаха 120-годишнината от I съвременни олимпийски игри и участието на България в тях. 

Първата модерна олимпиада се организира с огромни трудности в края на март и началото на април 1896 г. в гръцката столица Атина, две години след учредяването на МОК.

На семпло тържество в Гранд хотел "София" приветствия към присъстващите отправиха генералният секретар на БОК Белчо Горанов и ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев.

"Тези дни отбелязваме 120 години от едно събитие, което коренно промени света. Трябва да сме горди, че малка България, разкъсвана тогава от всякакви проблеми, е сред първите държави, учредили и участвали в първите съвременни олимпийски игри," заяви Горанов.

Проф. Гешев отбеляза, че "началото на съвременните олимпийски игри е един празник, който следва да се чества като велика дата в историята на човечеството."
Силно емоционална реч произнесе доц. Лозан Митев от НСА, един от двигателите на Националната олимпийска академия през последните години. На фона на уникални архивни кадри и факсимилета, той изтъкна ролята на първите съвременни олимпийски игри в развитието на човечеството.

"Днес, в днешното противоречиво съвремие, се опитваме да преоткрием отново и отново ценностите, които ни завещаха учредителите на МОК и организатори на първите олимпийски игри в Атина през 1896 г. Олимпийското движение има много силен социален, философски и педагогически ефект, то се базира на неизменните принципи за мир и толерантност," каза Митев.

Докладчикът изнесе малко известни факти за българското участие на първата съвременна олимпиада в Гърция - как петимата ни представители са били командировани от Българското правителство, което заедно с гръцкото стават единствените официално подкрепили олимпийското движение по това време. Поднесени бяха и неоспорими доказателства за участието и представянето на Шарл Шампо от името на България, като една от 14-те нации с представители в Атина по време на първите съвременни олимпийски игри.

В края на дискусията Катя Иванова, директор на Музея на спортната слава, даде повече подробности за уникалните два медала: един от 1896 г. и един от междинните олимпийски игри през 1906 г., които се пазят в Музея.

На събитието присъстваха много спортни легенди на България, голяма част от академичната общност на НСА, ръководители и членове на олимпийски клубове от цялата страна, студенти, ученици и журналисти. 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS