Кметът на София Бойко Борисов ще предложи на Столичния общински съвет (СОС) да приеме решение, с което дарява общинско жилище на единствената българска олимпийска шампионка от игрите в Пекин Румяна Нейкова.

Предложението на г-н Борисов е предвид изключителния принос на олимпийската, световна и европейска шампионка Румяна Нейкова в областта на спорта и утвърждаването на авторитета на Република България.

На проведените Олимпийски игри в Пекин 2008 г. Румяна Нейкова спечели златен медал в дисциплината скиф на гребането на 2000 м. и е единствената българска олимпийска шампионка от тази Олимпиада. Румяна Нейкова има забележителна спортна кариера, като сред най-големите й успехи са: сребърен медал от игрите в Сидни преди осем години и бронзов медал в Атина през 2004 г, две световни титли през 2002 и 2003 г. и едно трето място от световното първенство през 1999 г. Румяна Нейкова е спортист номер 1 на България за 2002 г. и номер 1 на Балканите за 2007 г. Започва да се занимава с гребане през 1985 г. в ЦСКА и понастоящем тренира под ръководството на своя съпруг Свилен Нейков.