Министър-председателят на България Бойко Борисов даде ексклузивно интервю за Спортно шоу Гонг, в което говори по наболели теми във футбола и спорта. Премиерът бе категоричен, че няма намерение да сменя сегашния министър на спорта Свилен Нейков с Христо Стоичков, каквито слухове се появиха в медиите.

- Господин генерал, тръгна поредният слух, този път свързан със смяна на спортния министър. Има ли вероятност Христо Стоичков да замени Свилен Нейков, защото вече се написа подобно нещо и се говори в спортните среди?

- Демокрацията е това, всеки може да си напише каквато си иска лъжа. Но истински се надявам да не се подвеждат и други медии по тази тема. Изключително много уважавам Христо Стоичков, той е икона в българския футбол. Най-успелият ни спортист, първи в Европа, втори в Европа, втори в света, голмайстор на световно първенство, изключителна футболна личност, добър мой приятел, прави много за България. Неслучайно и Външно министерство му даде титлата почетен консул на България в чужбина. Нашият еврокомисар Кристалина Георгиева заедно с него посети държави в Африка, в Брюксел беше посрещнат от Барозу, от Оли Рен, от кой ли не. В момента Стоичков помага много за подготовката за евентуално явяване на конкурс, повтарям конкурс, след приемане за публично-частно партньорство за построяване на футболен национален стадион. С това се изчерпва темата Стоичков в правителството. Що се касае до Свилен Нейков, той е от най-успешните министри, треньор на двукратна олимпийска шампионка, много добре познат в спорните среди, много скромно, много трудолюбиво, стъпка по стъпка, мога само да изброя - като започна от Световната купа по шахмат, Световната купа по мотокрос, Световната купа по ски, Световните купи и първенства по още няколко вида спорт, изграждането на новата зала, основни ремонти, Спорт Палас базата във Варна, ремонта на базата на Белмекен, фантастичната зала по спортна гимнастика, акробатика, с хотелска част, Балканското първенство по лека атлетика в Сливен, подписването на 3-годишен договор за финалите на Купата по тенис за жени, сега на 17 декември изключително атрактивното първенство по мото в зала. Просто като започнем да изброяваме – лекоатлетическата писта в Русе, на 1 декември, ако не ме лъже паметта, пистата в Правец, европейско първенство по голф, виждате над 20 неща изброих, които са постигнати в пълен обем само за две години и половина.

- Ако спазваме терминологията – Свилен Нейков не е с жълт картон, да работи съвсем спокойно. Христо Стоичков също има с какво да помага.

- Просто, вижте, те не се конкурират, те се допълват. И това, че на много места се показват заедно, само доказва, че те са и добри приятели. Титлата „министър“ за Стоичков е малка титла. Той е толкова голям във футбола, че не вярвам да го блазни подобно нещо.

- 100 процента ли е сигурно, че националният стадион ще е до летището, защото, поне мен, различни хора ме убеждаваха, че може и да е другаде?

- След като в средата на 2012 година открием столичното метро, незабавно започваме изграждането на т.нар. „бърз трамвай“. Ще кажеш, къде е стадионът, къде е трамваят, Томе, но това означава, че като тръгнеш от Княжево, до Руски паметник, знаете, трамваят №5 е в обособено трасе и се движи много бързо, при Руски паметник влиза под земята и образно казано, при паметника Левски ще излиза над земята. От там през Подуяне до Враждебна пак се движи по обособено трасе. Така че на „Шератон“ ще се разминат метрото и този бърз трамвай. С една дума, на петното, което сме отредили на Враждебна, сега доста грозен квартал, и едно подобно съоръжение просто ще разкраси много квартала. И не на последно място, от двете му страни има бързоскоростни магистрали – Ботевградско шосе и северната тангента на Околовръстния път. Така че всички запалянковци, които идват от Южна България, от изток, от север, влизат в София от широки магистрали и по никакъв начин няма да има проблем с движението в центъра на София. Националният стадион, си остава като икона на българския спорт, ще се провеждат лекоатлетически първенства и предполагам, че ще му се намерят други приложения за спорт, повтарям.