Договорът за предстоящата среща на Световното първенство по шахмат, която ще бъде в София между шампиона Вишванатан Ананд от Индия и претендента Веселин Топалов ще бъде подписан днес в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

В 13:00 часа премиерът ще се срещне и ще разговаря с президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов и с председателя на Инициативния комитет за организирането на шахматната среща в България - Мартин Батков. След това в Гранитна зала на Министерския съвет официално ще бъде подписан документът.

На събитието ще присъстват също вицепрезидентът на ФИДЕ Георгиос Макропулос, прессекретарят на федерацията Берик Балгабаев, председателят на Българската федерация по шахмат д-р Стефан Сергиев, зам.-председателят на Българската федерация по шахмат и мениджър на Веселин Топалов - Силвио Данаилов.

Решението София да бъде домакин беше взето единодушно на 80-ия конгрес на ФИДЕ. Премиерът Бойко Борисов е почетен председател на Инициативния комитет за организирането на шахматната среща между Вишванатан Ананд и Веселин Топалов в България.

Още преди конгреса на ФИДЕ Борисов лично се е ангажирал държавата да осигури необходимите 3 млн.евро, два от които са за награден фонд, а с останалите ще се покрият организационни разходи и комисионни за федерацията.