На 3 юни от 12:00 часа известният спортист и меценат на българската култура г-н Боян Радев ще дари на Националния исторически музей поредното свое отличие – огърлицата, която получи наскоро от Международната федерация по борба (ФИЛА).

Тази златна огърлица се връчва само на държавни глави или на президенти на големите федерации на планетата по борба. Изключение досега е правено само за емблемите в световната борба Александър Карелин, Александър Медвед и сега за Боян Радев.

Легендарният ни борец е подарил на НИМ всичките си отличия в борбата – златните медали от олимпийските и световни първенства, както и държавните си отличия – „Мадарски конник” и орден „Петър Велики”, и два свои бюста, които са дело на скулпторите Величко Минеков и Павел Койчев.

Радев е обявен за дарител № 1 на НИМ. В специална зала в музея - „Боян Радев”, са изложени изключително ценни паметници от неговата колекция, близо 170 експоната – икони, църковна утвар, дърворезби, каменни пластики. Между най-ценните и най-скъпи дарения са и трите мраморни римски портрета от ІІ–ІІІ в. сл. Хр., изпълнени от неизвестен даровит скулптор.

Заедно с огърлицата той ще дари и отлично запазена и изключително рядка мраморна стела (надгробен паметник) от античността с надпис на старогръцки език.